Na výzvu Ružinova na ubytovanie pre Ukrajincov reagovalo mnoho ľudí
Slovensko pomáha utečencom z Ukrajiny

28.02.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bratislava 28. februára (TASR) – Na výzvu bratislavského Ružinova sa už prihlásilo takmer sto obyvateľov, ktorí by vedeli poskytnúť dom, byt či izbu pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Mestská časť by tak vedela poskytnúť ubytovanie viac ako 250 obyvateľom Ukrajiny.

Niekoľko ukrajinských rodín sa už podľa starostu Ružinova Martina Chrena podarilo ubytovať. Jednej rodine, ktorá má kde bývať, sa podarilo zohnať miesto pre ich dcéru v súkromnej materskej škole. "Veľmi dobré správy prichádzajú aj od organizácií z Ružinova. Niektorí prevádzkovatelia ubytovacích zariadení, kde už dnes bývajú ľudia z Ukrajiny, menia svoje pravidlá a umožňujú im priniesť si svoje rodiny. Iní nás kontaktujú a ponúkajú svoje kapacity," skonštatoval Chren. Ako ďalej informuje, Salezáni zabezpečili prevoz 45 detí zo Saleziánskeho sirotinca v Ľvove a Saleziánske dielo na Trnávke pre mnohých z nich našli dočasné náhradné rodiny aj v Ružinove, pripravení sú pomôcť aj iným. Starosta v tejto súvislosti pripomína, že stále je dispozícii e-mailová adresa pomoc@ruzinov.sk.

Miestny úrad môžu na nej kontaktovať tí, ktorí vedia pomôcť s ubytovaním, prípadne vedia o niekom, kto bude potrebovať strechu nad hlavou. Starosta do budúcnosti nevylučuje ani ďalšie formy pomoci. "Vhodným adeptom sme okamžite pripravení poskytnúť prácu či brigádu v našom Ružinovskom podniku," poznamenal Chren. Rovnakú výzvu k možnosti poskytovania ubytovania vyhlásilo napríklad aj Nové Mesto. Ozvať sa mu môžu nielen tí, ktorí vedia poskytnúť voľnú izbu, dom či nehnuteľnosť, ale aj majitelia hotelov či ubytovní, ktorí sú ochotní ubytovať za symbolickú cenu. Urobiť tak môžu na e-mailovej adrese pomahame@banm.sk, prípadne na telefónnom čísle 0907 977 211.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol