Obyvatelia Ukrajiny majú v kraji bezplatnú prímestskú autobusovú dopravu v BSK a KSK
Slovensko pomáha utečencom z Ukrajiny.

28.02.2022 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Bratislava 26. februára (TASR) - Obyvatelia Ukrajiny majú s okamžitou platnosťou bezplatnú prímestskú autobusovú dopravu v Bratislavskom kraji. Oznámil to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba s tým, že sa Ukrajincom stačí preukázať pasom či občianskym preukazom.

BSK sa tak pripája k iniciatíve ministerstva dopravy, ktorá má pomôcť občanom Ukrajiny utekajúcimi pred vojnovým konfliktom znížiť náklady na život za hranicami. "Verím, že táto iniciatíva sa rýchlo rozšíri na celé územie Slovenska," uviedol Droba. Zároveň oznámil, že BSK je pripravený pomôcť a poskytnúť dočasné ubytovanie a sprostredkovať humanitárnu i finančnú pomoc.

Bezplatné cestovanie prímestskou autobusovou dopravou pre občanov Ukrajiny zaviedol aj Trnavský samosprávny kraj. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v piatok (25. 2.) s okamžitou platnosťou zaviedla na pokyn ministra dopravy Andreja Doležala (nominant Sme rodina) vo všetkých vlakoch vrátane InterCity bezplatnú prepravu pre občanov Ukrajiny, ktorí sa preukážu platným pasom.

Ukrajinci môžu cestovať prímestskými autobusmi bezplatne

Košice 27. februára (TASR) - Obyvatelia z Ukrajiny môžu využívať služby prímestskej autobusovej dopravy v Košickom kraji bezplatne. Košický samosprávny kraj (KSK) zabezpečí bezplatnú prepravu všetkým ukrajinským občanom, ktorí smerujú na územie Slovenska.

"Bezplatná preprava sa týka oboch zmluvných autobusových dopravcov Košického samosprávneho kraja - ARRIVA Michalovce a eurobus. Ukrajinským občanom bude poskytnutá bezplatná doprava po preukázaní sa občianskym preukazom alebo pasom," informoval Úrad KSK. Opatrenie je v súvislosti s mimoriadnou situáciou na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici vyvolanej vojenským konfliktom na Ukrajine.

Spoločnosť ARRIVA Michalovce prevádzkuje kyvadlovú autobusovú dopravu z hraničného priechodu Vyšné Nemecké na železničnú stanicu do Michaloviec. "Autobusy premávajú podľa záujmu v dvojhodinových intervaloch a nadväzujú na vlakové spojenia z Michaloviec do Košíc. V prípade záujmu bude kyvadlová doprava rozšírená o ďalšie hraničné priechody s Ukrajinou," uviedol KSK na svojej webstránke.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača