Na hranici s Ukrajinou pomáha utečencom aj gréckokatolícka cirkev
Slovensko pomáha utečencom z Ukrajiny

28.02.2022 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

 

Prešov 26. februára (TASR) – Pri zvládaní migračnej vlny na slovensko-ukrajinskej hranici pomáha vojnovým utečencom aj Gréckokatolícka cirkev na Slovensku. TASR o tom v sobotu informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Priblížil, že na hraničných priechodoch vo Vyšnom Nemeckom, v Ubli a vo Veľkých Slemenciach pomáhajú gréckokatolícki bohoslovci, kňazi a veriaci z prihraničných farností a Gréckokatolíckej charity Prešov. „Do Vyšného Nemeckého darovali deky a vyše 500 antigénových samotestov na prítomnosť nového koronavírusu,“ doplnil. Seminaristi sa s pomocou striedajú v 12-hodinových intervaloch. Okrem fyzickej pomáhajú aj s duchovnou starostlivosťou.

Pripomenul tiež, že z hraničného priechodu Ubľa – Malyj Bereznyj utečencov prevážajú do tri kilometrov vzdialenej Uble do školskej telocvične. Pri pomoci utečencom kooperuje miestna samospráva s gréckokatolíckym farským úradom v Ubli. „Dvaja seminaristi z Ukrajiny, ktorí sú na študijnom pobyte Erasmus v Prešove sú súčasťou tímu a pomáhajú zvládať aj prípadné jazykové bariéry,“ zhrnul Pavlišinovič.

Duchovný správca farnosti Ubľa Ján Pavlovský potvrdil, že sú otvorení akejkoľvek pomoci. Treba pomoc pri nasmerovaní utečencov k transportným autá aj občerstvení. Obec zriadila v telocvični miesto, kde sa zhromažďujú utečenci z Ukrajiny.

„Počkať tam môžu na svojich príbuzných a známych, ktorí po nich väčšinou prichádzajú zo Slovenska a iných krajín. Na tomto mieste možno bude v niektorých prípadoch potrebné týchto ľudí aj povzbudiť. Ide o dobrovoľnú službu,“ zdôraznil. Tí, ktorí sú ochotní pomôcť, ho môžu kontaktovať e-mailom na adrese jan.pavlovsky@grkatpo.sk.


  

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača