Cez hranicu vo V. Slemenciach dnes prešlo už vyše 1000 ľudí, tvrdí starosta

25.02.2022 | Košický kraj | Autor: J.Ďurašková

Na snímke ľudia čakajúci na svojich príbuzných a známych z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, okres Michalovce v piatok 25. februára 2022. FOTO TASR - Jana Ďurašková.

Veľké Slemence 25. februára (TASR) – Na ukrajinskej strane pred hraničným priechodom v obci Veľké Slemence v okrese Michalovce aktuálne čaká 500 až 600 ľudí, ktorí unikajú pred ruskou agresiou na Ukrajine. Pre TASR to v piatok uviedol starosta obce Ľudovít Tóth.

"Cez hraničný priechod v piatok prešlo možno 1000 alebo 2000 ľudí," odhadol starosta. Situáciu označil za vážnu, no podľa jeho slov ľudia prechádzajúci slovensko-ukrajinskou hranicou zatiaľ nepotrebujú pomoc samosprávy. Na prichádzajúcich čakajú v obci príbuzní a známi z rôznych krajín, podľa Tótha napríklad z Poľska, Maďarska či Anglicka.

Samospráva je schopná v prípade potreby pomôcť ľuďom prichádzajúcim z územia Ukrajiny poskytnutím dočasného priestoru na ubytovanie. V základnej škole a obecnom úrade vie vytvoriť priestor pre 40 až 50 ľudí. "Musia o tom rozhodnúť poslanci obce, ale myslím si, že to nebude problém," dodal Tóth s tým, že situáciu aj po dopravnej stránke zatiaľ zvládajú.

Hraničný priechod Veľké Slemence je určený len pre peších. Od piatka až do odvolania je v prevádzke nonstop.

Cez hraničné priechody prechádzajú hlavne ženy s deťmi

Vyšné Nemecké 25. februára (TASR) – Cez hraničné priechody z Ukrajiny na Slovensko prechádzajú hlavne ženy a deti. Ako TASR informovala Kancelária ministra vnútra SR, ukrajinská strana vo Vyšnom Nemeckom púšťa k vybaveniu len ženy, deti a starších občanov, a to v malých skupinkách priebežne.

„Na slovenskej strane po vybavení osôb za hraničným priechodom nevznikajú žiadne kritické situácie spojené so zhromažďovaním týchto osôb. Na slovenskej strane momentálne čaká na vybavenie iba šesť - sedem áut a ďalší jeden autobus s cestujúcimi pred závorou,“ uviedla.

Na hraničnom priechode Ubľa prebieha vybavovací proces plynule, priebežne s čakajúcimi dobami. „Z dôvodu colnej kontroly na strane Ukrajiny je vybavovací proces spomalený, cestujúci uvádzajú čakaciu dobu štyri až šesť hodín,“ uvádza s tým, že od 10.00 h až doposiaľ zaznamenávajú intenzívny prechod peších cestujúcich na vstupe, hlavne detí s rodičmi a mladých ľudí.

Čo sa týka hraničného priechodu Veľké Slemence, na ukrajinskej strane čaká v rade na vybavenie okolo 80 ľudí.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača