Združenie krajov SK8 odsúdilo ruský útok a vyjadrilo podporu Ukrajine

25.02.2022 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke predsedovia samosprávnych krajov, sprava Milan Belica (NSK), Rastislav Trnka (KSK), Milan Majerský (PSK), Jozef Viskupič (TTSK), Erika Jurinová (ŽSK), Ján Lunter (BBSK) a Jaroslav Baška (TSK). FOTO TASR  - František Iván.


Košice 24. februára (TASR) – Predstavitelia samosprávnych krajov Slovenska v združení SK8 odsúdili ruský útok na Ukrajinu. "Samosprávne kraje na znak solidarity s Ukrajinou a ukrajinským ľuďom vyvesili na budovách župných úradov ukrajinské vlajky. Župy sú pripravené poskytnúť humanitárnu pomoc," informovalo združenie SK8 na štvrtkom rokovaní v Košiciach.

Predseda SK8 Jozef Viskupič, ktorý je predsedom Trnavského samosprávneho kraja (TTSK), deklaroval solidaritu a podporu Ukrajine a ukrajinskému ľudu. "Vojenskú agresiu Ruskej federácie považujeme za neakceptovateľné a hrubé porušenie medzinárodného práva," povedal pred novinármi. "V tejto súvislosti sme ako orgány krízového riadenia pripravení pomôcť v rámci našich možností a poskytnúť či dočasné ubytovanie, alebo sprostredkovať humanitárnu pomoc," konštatoval.

Samosprávne kraje vo štvrtok rokujú v súvislosti so situáciou na Ukrajine v rámci krízového riadenia na úrovni štátu, ako aj vlastných krízových štábov. Viskupič predpokladá aj kroky ku koordinácii s mestami a obcami.

"Skoro ráno sme komunikovali s ministerstvom školstva a dostali sme požiadavku na poskytnutie telocviční. Košický a Prešovský samosprávny kraj okamžite na požiadavku zareagovali," priblížil predseda SK8.

Kraje majú s ruskými regiónmi partnerstvá a v tejto súvislosti budú podľa združenia zastupiteľstvá samosprávnych krajov zvažovať rozviazanie týchto partnerstiev.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača