Na hrade Divín má pribudnúť hladomorňa, mučiareň i turistická hodovňa

23.02.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: L. Mužla

Na snímke hrad Divín v okrese Lučenec 23. februára 2022. FOTO TASR – Lukáš Mužla.


Divín 23. februára (TASR) – Hladomorňa, mučiareň či turistická hodovňa, to sú turistické atrakcie, ktoré by mali už tento rok pribudnúť na hrade Divín v okrese Lučenec. Rozvojový projekt, ktorý počíta i s uzavretím doposiaľ voľne prístupného hradného areálu, pripravuje samospráva obce Divín spoločne s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie. Pre TASR to uviedol poslanec Obecného zastupiteľstva obce Divín Ján Sivok.

"Myšlienkou je vytvoriť ponuku pre turistov a zážitkovú formu poznania miestnych dejín. Víziou je vytvoriť v pivničných priestoroch predstavu hladomorne a mučiarne a v ďalšom priestore na spodnom hrade vybudovať turistickú hodovňu," priblížil Sivok. Ako dodal, v hodovni by malo pribudnúť posedenie, v priestoroch mučiarne zas klada na stínanie hlavy, škripec, dereš či okovy. V hradnom areáli by malo vyrásť i malé pódium, ktoré by malo slúžiť na organizovanie rôznych podujatí.

Na zatraktívnenie Divínskeho hradu získala samospráva finančný príspevok z OOCR Turistický Novohrad a Podpoľanie vo výške 8000 eur, ďalšie prostriedky plánuje použiť z vlastného rozpočtu. V rámci projektu obec počíta i s uzavretím hradu, v prípade dohody s pamiatkarmi by tak pri vstupe do areálu mala pribudnúť dobová brána.

"Hrad je aktuálne voľne prístupný, cieľom je ho uzavrieť a ponúknuť ho návštevníkom ako komplexný turistický produkt," vysvetlil Sivok. Realizáciu projektu by samospráva chcela stihnúť ešte do začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny.

História hradu Divín siaha do obdobia na prelome 13. a 14. storočia, postavený bol s cieľom ochrany dôležitej cesty do stredoslovenskej banskej oblasti. V roku 1575 ho dobyli Turci, osudným sa mu však stali až násilné činy jedného z jeho majiteľov – zemepána Imricha Balašu. Hrad Divín bol v roku 1679 dobytý a vyhodený do povetria cisárskymi vojskami.

S obnovou zrúcaniny Divínskeho hradu začala obec Divín v roku 2012, keď bola prvýkrát úspešná so žiadosťou o financie z Ministerstva kultúry SR. "Odvtedy sa tu každý rok robia archeologické výskumy, odkrývajú sa zasypané miestnosti a konzervujú sa najnarušenejšie ruiny," dodal Sivok s tým, že v záchranných prácach na Divínskom hrade by samospráva rada pokračovala i v nasledujúcich rokoch.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača