Nitra ide rekonštruovať štyri budovy v bývalých kasárňach pod Zoborom

23.02.2022 | Nitriansky kraj | Autor: P.Ivan

Ilustračné foto: Archív TASR.


Nitra 23. februára (TASR) – Mesto Nitra opraví štyri budovy v historickom areáli bývalých kasární pod Zoborom. Primátor Marek Hattas už podpísal zmluvu na rekonštrukciu, ktorá má byť hotová na jeseň budúceho roku. Náklady dosiahnu sumu 5,6 milióna eur.

Obnova budov je súčasťou projektu Kreatívneho centra, na ktoré Nitra získala 15,5 milióna eur z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). „Ide o najväčšiu investíciu do kultúry v Nitre od postavenia budovy Divadla Andreja Bagara. V areáli kasární vznikne priestor na tradičné remeslá, ale aj nové technológie,“ skonštatoval primátor.

Podľa riaditeľky Kreatívneho centra Kataríny Živanovič sa Martinský vrch v areáli kasární stane na prelome septembra a októbra 2023 aktívnym priestorom pre kreatívnych ľudí. „Budú tam remeselné dielne, hudobné štúdia, kaviarne, čitáreň, predajňa, ktorá bude primárne promovať umelcov z Nitry, ale aj z celého Slovenska, verejný priestor pre podujatia aj mikropark pre deti,“ uviedla.

Ako pripomenula vedúca odboru kultúry na mestskom úrade Dagmar Bojdová, Kreatívne centrum je nosným projektom v stratégii rozvoja kultúry a kreatívneho priemyslu v Nitre. „Verím, že naše mesto sa vďaka nemu stane moderným kultúrnym a atraktívnym centrom,“ doplnila.

Súčasťou centra nebudú iba štyri objekty v areáli bývalých kasární, ale aj budova bývalého kina Palace v centre mesta. „Tu sa už urobila architektonická súťaž a momentálne sa finalizuje verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Teším sa na to, ak sa raz tento objekt i kasárne pod Zoborom, kde momentálne revitalizujeme parčík, otvoria ľuďom a toto miesto bude atraktívnym nielen pre obyvateľov mesta, ale aj jeho návštevníkov,“ dodal Hattas.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice