Rekonštrukciou artézskej studne v Šali sa zvýši jej výdatnosť

21.02.2022 | Nitriansky kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.

Šaľa 21. februára (TASR) – Artézska studňa na Hornej ulici v Šali by mala prejsť rekonštrukciou. V posledných rokoch bol prúd vody vytekajúcej zo studne stále slabší. „Prečistením studne by sa mal uvoľniť vtok vody a je vysoko pravdepodobné, že tým zvýšime jej výdatnosť. Po prečistení a zanalyzovaní stavu bude nasledovať výmena potrubia,“ povedala výrobno-technická riaditeľka Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti Nitra Monika Budaiová. Práce by mala vykonať kvalifikovaná firma, ktorá prisľúbila termín realizácie prečistenia v máji tohto roka.

Stav artézskej studne na Hornej ulici zisťovali pracovníci Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. „Ešte v predchádzajúcom mesiaci zistili, že voda je gravitačne odvedená k výtokovému stojanu potrubím z ocele v hĺbke 160 až 120 centimetrov pod úrovňou terénu. Počas minulého týždňa prišli prezrieť potrubie s kamerou,“ informovala hovorkyňa mesta Erika Kollerová.

Výsledky kamerového prieskumu potvrdili, že otvor potrubia smerujúceho k výtoku je zanesený na 50 percent. „Z meraní výdatnosti vyplýva, že sa 26 percent vody stráca v potrubí z dôvodu jeho poškodenia. Samotná studňa je zanesená mäkkým sedimentom s hrúbkou 0,2 až 0,4 centimetra po celej dĺžke vnútornej steny studne. Usadenina sa pri styku s kamerou odtrhávala a padala dole. V hĺbke 145 metrov kamera narazila na mäkký nános usadenín,“ zhodnotila Budaiová. Podľa jej slov počas kamerového monitoringu nenašli vodári filtračnú časť studne, čiže miesto, odkiaľ voda priteká. „Predpokladáme, že sa perforovaná časť potrubia nachádza pod vrstvou usadeniny na stene studne alebo pod vrstvou nánosu na dne.“
  

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol