Mestská rada odporúča MsZ Bytča neschváliť predaj časti rodného domu J. Tisa

21.02.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Jaroš

Ilustračné foto: Archív TASR.


Bytča 21. februára (TASR) – Mestská rada v Bytči odporučila na štvrtkové (24. 2.) rokovanie mestského zastupiteľstva (MsZ) uznesenie, v ktorom navrhuje nevyhovieť žiadosti občianskeho združenia Slovenský dejepisný spolok o odkúpenie časti rodného domu Jozefa Tisa. TASR o tom informoval primátor mesta Bytča Miroslav Minárčik.

Mestská rada odporúča vypracovať cenovú ponuku, respektíve rozpočet opravy havarijného stavu predmetného domu (strechy a štítovej steny). Následne prerokovať vypracovanú cenovú ponuku, rozpočet opravy havarijného stavu v orgánoch mesta Bytča, uvádza sa v uznesení.

Slovenský zväz protifašistických bojovníkov (SZPB) vyzval MsZ v Bytči, aby vo štvrtok neodsúhlasilo predaj časti rodného domu Jozefa Tisa Slovenskému dejepisnému spolku. Ak by k predaju došlo, podľa zväzu sa z domu stane pútnické miesto neofašistov a neonacistov. SZPB vyzval aj premiéra Eduarda Hegera a ministerku kultúry Natáliu Milanovú (obaja OĽANO), aby zriadenie verejného múzea či obdobné využitie priestorov Tisovho rodného domu finančne podporili. Napriek komplikovanému vlastníckemu vzťahu k domu má podľa zväzu vláda možnosti, aby mesto nebolo k predaju zvyšku domu nútené z finančných dôvodov.

"Veľmi si vážim aktivitu členov SZPB, aby mestu pomohli zriadiť v uvedených priestoroch múzeum. Mesto má mnoho významných rodákov, ktorí si určite zaslúžia zviditeľnenie, o čo sa budeme spoločne snažiť," podotkol Minárčik.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice