Rekonštrukcia seneckej synagógy je tesne pred dokončením
Podnadpis článku...

17.02.2022 | Bratislavský kraj | Autor: J.Gruchalák

Na snímke zrekonštruovaná predná fasáda synagógy v Senci počas kontrolného dňa Bratislavského samosprávneho kraja vo štvrtok 21. februára 2019. FOTO TASR - Lukáš Grinaj.


Senec 17. februára (TASR) - Rekonštrukcia synagógy v Senci sa blíži do finálnej etapy. Po dokončení ožije kultúrou, pripomenie minulosť židovskej komunity a uchová aj vzácny rituálny kúpeľ mikve či murovanú pec. TASR o tom informovali z Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý obnovu realizuje. Synagógu chcú verejnosti sprístupniť na jeseň.

Kraj aktuálne dokončuje vnútro hlavnej budovy, hotová už je prístavba za synagógou. "Zároveň prebieha verejné obstarávanie na úpravy interiéru," spresnila hovorkyňa BSK Lucia Forman.

V synagóge pripravujú po jej obnove expozíciu a vybavenie na organizáciu koncertov, premietania, diskusií a iných podujatí. Chýbať nebude ani záhrada.

"Komunitná záhrada ide do druhej etapy, v súčasnosti tvoríme projekt. Jej obnovu konzultujeme s krajským pamiatkovým úradom, špeciálne nález rituálneho kúpeľa mikve a historickej murovanej pece, pravdepodobne určenej na pečenie macesu," priblížila vedúca oddelenia kultúry BSK Svetlana Waradzinová. Obe budú zakonzervované a zachované pre budúce generácie.

BSK pripravuje aj obsahovú náplň a fungovanie budúceho kultúrno-kreatívneho centra. V budove sa má oživiť aj historický odkaz. Súčasťou expozície budú aj tehličky s menami rodín seneckej židovskej komunity. Synagóga bude osvetlená a má mať moderný informačný systém.

Predseda bratislavského kraja Juraj Droba zároveň oznámil, že BSK odkúpi a zachráni aj synagógu vo Svätom Jure. V súčasnosti nie je prístupná verejnosti a pustne. "Hrozí, že sa začne rúcať strecha či steny. Plánujeme postupnú obnovu," uviedol.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol