Mesto Zvolen obnoví park Jozefa Dekréta Matejovie

15.02.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

 

Na snímke vľavo Peter Svitek, koordinátor projektu Živica pri kosení trávy na sídlisku Zlatý potok vo Zvolene 10. júla 2018. FOTO TASR Lenka Krošláková.


Zvolen 15. februára (TASR) – Mesto Zvolen obnoví park Jozefa Dekréta Matejovie na sídlisku Zlatý potok, s prácami chce začať tento rok. Zhodli sa na tom zvolenskí mestskí poslanci na februárovom rokovaní zastupiteľstva. Okrem zmluvy s dodávateľom prác schválili aj dofinancovanie neoprávnených výdavkoch na tento projekt.

Podľa dôvodovej správy, ktorá je súčasťou predkladaného materiálu, budú práce zamerané na rekonštrukciu priestoru i na vodozádržné opatrenia. Zákazku bude realizovať zvolenská spoločnosť Idea Invest v sume 374.860 eur. Samospráva na tento projekt získala nenávratný finančný príspevok vo výške 235.944 eur v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia. Celkové vlastné zdroje samosprávy na tento projekt sú 32.993 eur.

Predmetom obnovy budú opatrenia, ktoré zachytávajú zrážkovú vodu s cieľom zmiernenia negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Tie sa v krajine prejavujú vo forme sucha a letných horúčav. Budú to napríklad dažďové záhrady, zberné jazierka a aj umelo vytvorené mokrade. Zrážková voda sa tak bude môcť používať na polievanie zelene. Vo zvolenskom prírodnom parku, ktorý je venovaný priekopníkovi lesníctva na Slovensku, vymenia aj nepriepustné povrchy za plochy zelene s funkčnou vegetáciou. Podporovať budú zadržanie zrážkovej vody v danom území.

Súčasťou obnovy parku sú tiež osvetlenie a drobná architektúra, podľa dôvodovej správy je na ne vyčlenených 105.922 eur.  

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača