Prestarnuté topole v Liptovskom Mikuláši nahradí nová výsadba

15.02.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Liptovský Mikuláš 15. februára (TASR) – Staré topole na Štefánikovej ulici v Liptovskom Mikuláši vyrúbu. Vypiľovanie stromov, ktoré lámavými konármi ohrozujú chodcov, bude piliarom trvať približne tri dni. Z dôvodu bezpečnosti budú pri prácach priebežne uzatvárať ulicu.

"Uzávera by mala trvať v dňoch od 15. do 17. februára v čase od 7.00 do 15.00 h," informovala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková s tým, že regulovať ju budú príslušníci mestskej polície.

Topole majú mäkké, lámavé drevo, čo je podľa hovorkyne v mestskom prostredí nebezpečné. Silnejší vietor zlomí staré konáre a tie môžu ohroziť chodcov. "Po dosiahnutí veku 50 rokov dochádza k znižovaniu stability a pevnosti, čo sa prejavuje odlamovaním suchých, ale aj zelených vetiev. V lokalite okolo autobusovej stanice je veľký pohyb ľudí, často sa pri silnom vetre stávalo, že konáre z týchto starých, vysokých stromov padali," vysvetlil Róbert Smitka z oddelenia životného prostredia mestského úradu.

Čapčíková vysvetlila, že druh topoľov na Štefánikovej nie je možné upraviť orezom. "Dreviny posúdil odborník tomografickým prieskumom, v ktorom skonštatoval, že sú v zlom stave, pretože boli v minulosti orezané a sekundárne koruny už nie sú stabilné," povedala.

Topole na Štefánikovej ulici nahradia javory, lipy a platany. Náhradnú výsadbu v podobe 11 stromov urobí mesto do novembra budúceho roku. Nové sadenice budú mať minimálnu výšku dva metre a opatria ich opornými kolmi.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava