Deportáciu židovského obyvateľstva zo Šiah bude pripomínať pamätná tabuľa

14.02.2022 | Nitriansky kraj | Autor: D.Švelková

Ilustračné foto: Archív TASR. Na snímke časť expozície Múzea holokaustu v Seredi  11. februára 2020. FOTO TASR - Henrich Mišovič.

Šahy 13. februára (TASR) – Tragické udalosti druhej svetovej vojny spojené s deportáciou židovského obyvateľstva v Šahách bude pripomínať nová pamätná tabuľa, ktorú pripravuje neinvestičný fond fondu Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag. Trojjazyčná tabuľa by mala byť podľa členov fondu osadená na mieste geta, ktoré sa nachádzalo medzi Ružovou a Mlynskou ulicou. Náklady na jej realizáciu by mali dosiahnuť zhruba 1800 eur, fond chce financie získať aj prostredníctvom vypísanej verejnej zbierky.

Prví Židia sa v Šahách začali usadzovať v polovici 19. storočia. Vďaka mimoriadne aktívnej komunite sa v meste rozvíjal obchodný aj spoločenský život. Založili a vybudovali svoju synagógu, pohrebný spolok, školu aj dobročinné podporné spolky. V tomto období v Šahách žilo vyše 500 Židov a tvorili 12 percent obyvateľstva. Po vypuknutí druhej svetovej vojny žilo v Šahách približne 855 obyvateľov židovského pôvodu. V šahanskom gete bolo zhromaždených viac ako 1200 Židov – žien, mužov, detí aj starých ľudí. Z geta ich v dobytčích vagónoch poslali do nemeckého koncentračného tábora, hrôzy koncentračných táborov prežila len hŕstka z nich. Na tieto udalosti sa pamätajú žijúci starší občania mesta.

Neinvestičný fond Pečať mesta Šahy – Ipolyság Város Pecsétje – Sigillum oppidi Saag bol založený v roku 1999. Jeho cieľom je finančná podpora obnovy budov v Šahách, ktoré majú hodnotu kultúrnej pamiatky, ale aj podpora duchovného rozvoja mesta a financovanie aktivít, ktoré budú slúžiť rozvoju kultúry menšín. Podľa členov fondu pamätná tabuľa upozorní na historickú udalosť, zároveň však bude miestom, kde sa každý môže zamyslieť a zaujať postoj k týmto udalostiam, aby sa už nikdy neopakovali.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava