V Gréckokatolíckej eparchii Košice prešli rekonštrukciou skoro všetky chrámy

13.02.2022 | Košický kraj | Autor: TASR


Na snímke svätá liturgia východného obradu, ktorú 17. apríla 2014 na Veľký štvrtok v katedrálnom chráme v Košiciach slúžil košický eparcha Milan Chautur (uprostred). FOTO TASR - František Iván.

Bratislava 13. februára (TASR) - Gréckokatolícka eparchia Košice, ktorej územná pôsobnosť je totožná s územím Košického samosprávneho kraja, eviduje vo svojom vlastníctve spolu 158 chrámov a kaplniek. V poslednom desaťročí prešli rekonštrukciou skoro všetky  chrámy. Pre TASR to uviedol Martin Mráz z Gréckokatolíckej eparchie Košice.

"Za 25 rokov existencie biskupstva bolo posvätených 26 nových chrámov. Momentálne nie je rozostavaný žiadny chrám," skonštatoval Mráz. Ako poznamenal, niekoľko kaplniek, respektíve miest na liturgické slávenie, majú v nájme. "Prenajímame ich od miestnych samospráv, prípadne od Rímskokatolíckej cirkvi, ale aj tu ide väčšinou o spoločné užívanie," priblížil.

Košice sú podľa slov Mráza mestom, kde vďaka migrácii rastie počet gréckokatolíkov. "Ukázalo to aj posledné sčítanie obyvateľstva. Budúcnosť ukáže potrebu výstavby nových chrámov v Košiciach, prípadne v najbližšom okolí," povedal. Ako doplnil, všetky chrámy a kaplnky, ktoré sa na území eparchie nachádzajú, slúžia na svoj účel. "Neevidujeme žiadny zničený alebo nepoužívaný chrám," uzavrel.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača