Mesto Hnúšťa zvýšilo rozpočet občianskym projektom

11.02.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Na snímke historický kamenný jednoklenbový most v Hnúšti, miestnej časti Maša v Rimavskosobotskom okrese po skončení obnovy, ktorá trvala dva a pol roka. EASYFOTO TASR - Branislav Caban,7. mája 2020.

Hnúšťa 11. februára (TASR) – Samospráva Hnúšte zvýšila finančné prostriedky pre participatívny rozpočet, verejnosť tak v tomto roku môže na svoje projekty získať celkovú sumu 8000 eur. Za dva roky fungovania participatívneho rozpočtu v Hnúšti mesto týmto spôsobom podporilo už 21 občianskych projektov. TASR o tom informoval primátor mesta Roman Lebeda.

Participatívny rozpočet zaviedla samospráva Hnúšte v roku 2019, prvých osem projektov mesto podporilo v roku 2020, keď mohli občania na svoje aktivity získať celkom 3000 eur. Vlani mesto zvýšilo participatívny rozpočet na celkovú sumu 5000 eur, podporených tak bolo ďalších 13 občianskych aktivít. Obyvatelia mesta prostriedky čerpajú najmä na skrášlenie okolia vchodov na sídliskách, opravy lavičiek či výsadbu zelene.

"Ďalej sú to malé oddychové zóny, ihriská pre deti či rôzne priestory na stretávanie sa komunity. Zaznamenali sme aj originálne nápady, na jednom z 'venčovísk' pre psy pribudlo cvičisko pre týchto domácich miláčikov. Pri historickom kamennom moste to bola zase oddychová zóna s priestorom na opekanie," priblížil Lebeda.

Za dva roky fungovania participatívneho rozpočtu samospráva podporila viac ako dve desiatky projektov, v aktuálnom roku celkovú sumu podpory občianskych aktivít zvýšila na 8000 eur. Verejnosť môže návrhy projektov podávať do 31. marca, každý z nich má možnosť získať maximálne 800 eur.

"Výnimočné na participatívnom rozpočte je aj to, že ľudia si vlastnou prácou vybudované veci viacej chránia a dávajú na ne pozor. Na týchto miestach sme sa napríklad nestretli s vandalizmom či poškodením," dodal primátor.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača