Vyznačená trasa Svätomariánskej púte je k dispozícii návštevníkom PSK

10.02.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Foto: Odpustová slávnosť k sviatku Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine v okrese Sabinov 23. augusta 2020. FOTO TASR – Milan Kapusta.

Prešov 10. februára (TASR) - Krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR) Severovýchod Slovenska zrealizovala vyznačenie trasy Svätomariánskej púte, ktorá prepája štyri hlavné pútnické miesta Prešovského kraja. Trasa zároveň presahuje do Podkarpatského vojvodstva. TASR o tom informoval František Baláž z KOCR Severovýchod Slovenska.

Pútnici, ktorí zavítajú do Prešovského kraja, sa už môžu vydať po vyznačenej trase dlhej viac ako 250 kilometrov, ktorá prepája pútnické miesta Ľutinu, Levoču, Litmanovú a Gaboltov.

"Trasa vedie už po existujúcich turistických chodníkoch pre peších, ako i cyklistov. Má kruhový charakter, čiže pútnici na ňu môžu 'naskočiť' v akomkoľvek bode, nemusia sa báť, že minú cieľ, respektíve začiatok," približuje výkonný riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska Martin Janoško.

Realizátorom vyznačenia trasy, ktoré prebiehalo vlani na jeseň, bol dlhoročný značkár a predseda Regionálnej rady Klubu Slovenských turistov Levočské vrchy-Branisko Ernest Rusnák.

"Samotné značenie sa začalo na hrebeni Levočských vrchov. Najviac času mi zabrali tabuľky, ktoré som musel ísť montovať na smerovníky často prístupné len po 'vlastných', v niektorých prípadoch vzdialené aj dve hodiny pešo, taký istý čas aj naspäť. V Levočských vrchoch, keďže ich dobre poznám, som až na malé výnimky došiel autom alebo elektrickou kolobežkou takmer všade. Autom boli prístupné aj ostatné údolia," povedal Rusnák.

Trasa prevádza pútnikov aj prírodnými krásami Prešovského kraja, akými sú Lačnovský kaňon, Rajtopíky, a pohoria Branisko, Bachureň, Spišská Magura či Čergov. Časť púte je situovaná i do Podkarpatského vojvodstva medzi pútnickými miestami Litmanová a Gaboltov.

Vyznačenie pútnickej trasy v rámci projektu Svätomariánska púť - Svetlo z východu bolo jednou z mnohých aktivít KOCR Severovýchod Slovenska, ktorými prispela k naštartovaniu pútnického turizmu na slovensko-poľskom pohraničí. Pre pútnikov pripravila aj mobilnú aplikáciu, bedeker, pútnické pasy, propagačné materiály, ako i vonkajšiu galériu prezentujúcu Svätomariánsku tradíciu v Prešovskom kraji a Podkarpatskom vojvodstve. V súčasnosti je do polovice mája umiestnená pred mestskou radnicou v Kežmarku.

Projekt Prešovského samosprávneho kraja Svätomariánska púť - Svetlo z východu bol realizovaný od roku 2017 v rámci cezhraničného programu Interreg V-A Poľsko – Slovensko 2014 - 2020. Počas doby trvania projektu bolo do infraštruktúry preinvestovaných viac ako dva milióny eur. Pútnici majú vo farnostiach k dispozícii informačnú infraštruktúru, zmodernizované sociálne zariadenia, lavičky, prístrešky či osvetlenie.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača