Desiate Ovenálie vo Východnej
Festival ovčiarstva privítal stovky záujemcov o slovenské tradície.

11.06.2018 | Žilinský kraj | Autor: M.Siváková

Ukážky výroby ovčieho syra a bryndze, súťaž v ťahaní korbáčikovej nite, strihanie oviec, vystúpenia folklórnych súborov či výstava králikov, hydiny a holubov – to všetko ponúkajú návštevníkom jubilejné 10. celoslovenské ovčiarske slávnosti Ovenálie 2018 vo Východnej.

Jeho cieľom je podporiť myšlienku oživenia chovu oviec na Slovensku a spropagovať tradičné ovčiarske výrobky. Vstup i parkovanie je pre návštevníkov zadarmo. "Je to jedinečné podujatie, slávnosť všetkých ovčiarov, chovateľov oviec a kôz. Program je pekný a tradičný. Všetko pripravujú poctiví výrobcovia zo Slovenska, chovatelia a farmári," uviedol pre TASR starosta Východnej Juraj Blaško.

Doplnil, že účastníci podujatia môžu počas dňa vidieť ukážky výroby syra, bryndze, ale aj strihanie oviec a následného spracovania vlny. Chovatelia dobytka súťažia vo výrobe najlepšieho ovčieho a kozieho syra, o najkrajšiu syrovú tortu či vo varení guláša z ovčieho mäsa. Ani tento rok nechýbajú Majstrovstvá Slovenska v ťahaní syrovej nite. "Novinkou už druhý rok je výstava králikov, hydiny a holubov," spresnil starosta.

Okrem bohatého kultúrneho programu, v ktorom sa predstaví viacero folklórnych súborov z Liptova, je pripravených aj niekoľko gurmánskych lákadiel - prezentačné pečenie jahniat v keramických peciach či konzumácia ovčích mäsových špecialít.

Hlavným organizátorom ovčiarskych slávností je Zväz chovateľov oviec a kôz, spoluorganizátorom obec Východná. Záštitu nad podujatím prevzali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Žilinský samosprávny kraj.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava