Súčasťou výstavy Habsburgovci a Sztárayovci sú repliky dobových šiat

10.02.2022 | Košický kraj | Autor: J.Ďurašková

Ilustračné foto: Archív TASR.


Michalovce 10. februára (TASR) - Súčasťou výstavy Habsburgovci a Sztárayovci, ktorou Zemplínske múzeum v Michalovciach sprístupnilo zrekonštruovaný objekt zimnej kaštieľskej záhrady, sú aj repliky dobového odevu. Ručná výroba trojice šľachtických šiat trvala umeleckému krajčírovi Pavlovi Steinerovi z Michaloviec takmer rok.

"Je to komplet ručná práca, aj účesy a čelenky, všetko robené podľa dobových obrazov," uviedol pre TASR. Vystavenými šatami sú šaty prvej dámy cisárovnej Sissi pochádzajúcej z rodu Sztárayovcov, ovplyvnené anglickou módou, šaty samotnej Sissi a tiež šaty cisárovnej Žofie.

Na docielenie čo najvernejšej repliky šiat cisárovnej Sissi použil Steiner výšivku. "Sú to predovšetkým tie 'hviezdice', nie sú to však hviezdice, ale plesnivec. Princezná bola bavorskou princeznou a ich symbolom bol plesnivec," ozrejmil.

Ako pre TASR doplnila riaditeľka Zemplínskeho múzea Stanislava Rovňaková, na výstave o šľachtických rodoch je okrem kostýmov z druhej polovice 19. storočia možné vidieť šľachtické a panovnícke portréty a zbierkové predmety zozbierané z rôznych múzeí.

Výstava Habsburgovci a Sztárayovci potrvá do konca roka, vstup do zimnej záhrady je podmienený aktuálne platnými epidemiologickými opatreniami.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača