Lučenec chce rekonštruovať verejné osvetlenie za vyše šesť miliónov eur

08.02.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Lučenec 8. februára (TASR) – Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.

"Predmetom zákazky je zabezpečenie rekonštrukcie verejného osvetlenia v rozsahu výmeny svietidiel z existujúcich na LED svietidlá, rekonštrukcie rozvodných skríň, čiastočnej výmeny káblových vedení a stožiarov," priblížil pre TASR hovorca mesta Andrej Barančok. Ako dodal, predmetom zákazky je tiež zabezpečenie prevádzky a údržby verejného osvetlenia a použitie smart prvkov kontroly a monitorovania osvetlenia.

Ako vyplýva z materiálov priložených k oznámeniu o vyhlásení verejného obstarávania, osvetlenie verejných priestranstiev v Lučenci v súčasnosti zabezpečuje vyše 3300 svetelných zdrojov, ktoré sú inštalované na viac ako 2600 stĺpoch. Osvetľovaciu sústavu čiastočne rekonštruovali v rokoch 2002 a 2003.

Zámerom samosprávy je okrem modernizácie technickej infraštruktúry verejného osvetlenia dosiahnuť i úsporu energií a financií. Podľa Správy zhodnotenia investičného zámeru, ktorú si k projektu nechalo mesto vypracovať, môže rekonštrukcia verejného osvetlenia priniesť ročnú úsporu nákladov vo výške viac ako 230.000 eur. Návratnosť investície analýza odhaduje na obdobie takmer 15 rokov.

Predpokladaná hodnota zákazky rekonštrukcie a prevádzky verejného osvetlenia v Lučenci prevyšuje sumu šesť miliónov eur. Ako pre TASR priblížil hovorca mesta, samospráva projekt plánuje financovať z vlastného rozpočtu. V prípade zverejnenia vhodnej výzvy na čerpanie externých zdrojov sa však chce uchádzať i o nenávratný finančný príspevok.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača