Prechod Beskydsko-Javorníckou magistrálou absolvovali stovky bežkárov

07.02.2022 | Žilinský kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Čadca 6. februára (TASR) - Prvá februárová sobota (5. 2.) patrila bežkárom. Viac než 150 registrovaných účastníkov a desiatky ďalších individuálnych športovcov prišli absolvovať jubilejný desiaty prechod Beskydsko-Javorníckou lyžiarskou bežeckou magistrálou na Kysuciach. TASR o tom v nedeľu informovala hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martina Remencová.  

Prechod magistrálou sa uskutočnil po ročnej prestávke, ktorú spôsobila pandémia nového koronavírusu. "Sme veľmi radi, že sa nám tento rok podarilo prechod zorganizovať a spolu s milovníkmi tohto zimného športu osláviť okrúhle výročie. Prípravy trvali od Vianoc, čakali sme na vhodné snehové podmienky," priblížila manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj Jana Žgravčáková.

 Aby organizátori podľa nej zaručili bezpečnosť účastníkov vzhľadom na pretrvávajúcu pandémiu, v spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva navrhli zmeniť hromadný štart na priebežný. Účastníci sa registrovali vopred elektronicky, na prezentáciu na Melocíku prichádzali v 15-minútových intervaloch v obmedzenom počte.

Krajská samospráva zabezpečila pre bežkárov bezplatnú autobusovú dopravu zo Žiliny a Čadce. Účastníci dostali okrem iného i pamätný list a mapy bežeckých tratí Žilinského kraja. Na prechode sa zúčastnilo 150 registrovaných účastníkov, organizátori predpokladajú, že na trati mohlo byť až 250 bežkárov každého veku.

"ŽSK upravuje stopu z Makova - Kasární až na Husárik v Čadci. Slovenská stopa sa na Kasárňach napojí na českú. Vytvára tak prepojenie oboch republík po hrebeni Javorníkov v celkovej dĺžke asi 60 kilometrov," pripomenula Remencová.

Ešte na jeseň minulého roka podľa nej podpísala krajská samospráva s Občianskym združením Husárik memorandum o spolupráci, prostredníctvom ktorého je správa a údržba magistrály v úseku od Čadce efektívnejšia a dôkladnejšia, a to počas celého roka.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača