Viaceré kultúrne zariadenia PSK prešli obnovou

07.02.2022 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke zrekonštruované priestory Krajskej galérie v Prešove 14. mája 2021. FOTO TASR - Milan Kapusta.


Prešov 6. februára (TASR) - Kultúrne organizácie Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pripravili na tento rok niekoľko noviniek. Viaceré z nich prešli obnovou a ďalšie sa na ňu chystajú. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie PSK s tým, že počas tohto roku budú môcť návštevníci jednotlivých zariadení nahliadnuť do zrekonštruovaných priestorov, budú súčasťou výnimočných výročí, uvidia niekoľko divadelných premiér a zažijú aj špeciálne pripravené podujatia.

„Pre širokú verejnosť sa v tomto roku slávnostne otvoria zrekonštruované priestory Krajskej galérie v Prešove, keďže v plánovanom termíne ešte koncom minulého roka to nebolo možné pre protipandemické opatrenia,“ priblížila Heilová. Dodala, že podobná slávnosť čaká aj Podduklianskú knižnicu vo Svidníku, kde obnovili oddelenie pre dospelých.

Ukončenie rekonštrukcie a kolaudácia stavby sa tento rok uskutoční aj vo Vihorlatskom múzeu v Humennom, kde sa zavŕši posledná etapa obnovy kaštieľa. Ten je národnou kultúrnou pamiatkou a zároveň sídlom múzea. Hotové sú tiež práce na modernizácii priestorov s novým vnútorným vybavením v Hvezdárni a planetáriu v Prešove.

 „Naopak, začiatok rekonštrukcie sa predpokladá na Ľubovnianskom hrade, kde sa z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska zachráni severovýchodná hradba, ktorá je v havarijnom stave. Úpravami prejde aj tretie hradné nádvorie, kde okrem iného vznikne nový sokoliarsky dvor,“ doplnila Heilová s tým, že plánovaná je aj komplexná rekonštrukcia a modernizácia Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach.

Ďalší projekt sa tiež chystá v budove multifunkčného kultúrneho centra vo Vranove nad Topľou. Po rekonštrukcii tam bude sídliť Hornozemplínske osvetové stredisko a Hornozemplínska knižnica, ktorá si tento rok pripomína 70. výročie svojho vzniku.

Tá aktuálne realizuje aj projekt s názvom Multifunkčné centrum 4.0 vďaka grantom EHP a Nórska, ktorý je zameraný na nedostatok príležitostí pre deti a mladých ľudí,“ upozornila Heilová s tým, že v rámci projektu je naplánovaný cyklus podujatí s názvom „Kultúra a umenie bez diskriminácie“. Zamerané sú na podporu sociálneho začlenenia s využitím kultúrnych a umeleckých aktivít. Multifunkčné centrum bude vybavené novou audiovizuálnou technikou, ktorá poslúži rómskym i nerómskym deťom a mladým ľuďom.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača