Gréckokatolíci si pripomenú povýšenie cirkvi na metropolitnú cirkev

28.01.2022 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjal (v strede) počas Archijerejskej sv. liturgie s posvätením myra v Katedrálnom chráme sv. Jána Krstiteľa. V Prešove 13. apríla 2017. FOTO TASR - Milan Kapusta.

Prešov 28. januára (TASR) - Slávením archijerejskej svätej liturgie si gréckokatolíci v nedeľu (30. 1.) v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove pripomenú 14. výročie od reorganizácie Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Pápež Benedikt XVI. ju 30. januára 2008 povýšil na metropolitnú cirkev sui iuris so sídlom v Prešove, pričom povýšil Prešovskú eparchiu na archieparchiu a metropolitné sídlo. Za prvého prešovského arcibiskupa metropolitu vymenoval vtedajšieho prešovského eparchiálneho biskupa Mons. Jána Babjaka SJ. TASR o tom informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Zároveň povýšil Košický apoštolský exarchát na eparchiu a vtedajšieho exarchu Mons. Milana Chautura CSsR vymenoval za prvého košického eparchiálneho biskupa. Zriadil aj novú Bratislavskú eparchiu a za jej prvého eparchiálneho biskupa vymenoval Mons. Petra Rusnáka. Do Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku teda patria Prešovská archieparchia, Košická eparchia a Bratislavská eparchia," povedal Pavlišinovič.

Na základe metropolitného usporiadania Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v roku 2008 vznikla Rada hierarchov miestnej cirkvi, ktorú tvoria jej biskupi.

"Gréckokatolícka cirkev na Slovensku má podľa aktuálnych výsledkov sčítania obyvateľstva z roku 2021 spolu 218.235 veriacich. V porovnaní s posledným sčítaním obyvateľstva narástol počet veriacich o 11.364, čo znamená 5,5-percentný nárast. Z celkového počtu gréckokatolíkov na Slovensku žije v Prešovskej archieparchii 114.401 veriacich, Košická eparchia má 74.240 veriacich a v Bratislavskej eparchii sa prihlásilo ku gréckokatolíckemu vierovyznaniu 29.594 veriacich," doplnil Pavlišinovič.

Prešovský arcibiskup a metropolita Ján Babjak SJ okrem toho, že je predsedom Rady hierarchov Gréckokatolíckej metropolitnej cirkvi sui iuris na Slovensku, ako hlava tejto cirkvi je aj stálym členom Synody biskupov v Ríme a členom Kongregácie pre východné cirkvi. V rámci KBS je predsedom environmentálnej subkomisie.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol