V Devičí chcú tento rok obnoviť cesty, vybudovať detské ihrisko a oddychovú zónu

25.01.2022 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto: Archív TASR.


Devičie 25. januára (TASR) - Asfaltovanie obecných komunikácií, vybudovanie detského ihriska a vytvorenie oddychovej zóny pri kultúrno-spoločenskej sále čaká tento rok na realizáciu v obci Devičie v okrese Krupina. Pre TASR to uviedol starosta Ján Baláž.

„Obnovu obecných ciest a stavbu detského ihriska budeme platiť z vlastných peňazí. Na vytvorenie oddychovej zóny pri kultúrno-spoločenskej sále sme získali od Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), prostredníctvom miestnej akčnej skupina (MAS), finančný príspevok 16.300 eur,“ vymenoval.

Už v roku 2020 v obci vybudovali multifunkčné ihrisko s umelou trávou v sume 15.000 eur, z toho 10.000 eur bola dotácia z Úradu vlády SR.

V roku 2021 bol v rámci projektu Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave v obecnom vodojeme spustený rekarbonizačný reaktor na zvýšenie vápnika a horčíka v pitnej vode. V regióne bol totiž výskumom zistený výrazný nedostatok týchto prvkov vo vode, čo má za následok zvýšené úmrtia na srdcovo-cievne a onkologické ochorenia. Rovnaký reaktor spustili v lete 2021 aj v Kokave nad Rimavicou.