Jaskyňa vo Kvačanoch ukrývala archeologické nálezy staré 5000 rokov

25.01.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Kvačany 24. januára (TASR) – Novoobjavená jaskyňa vo Kvačanoch na Liptove ukrývala archeologické nálezy staré asi 5000 rokov. Ide o nepoškodené nádoby badenskej kultúry. TASR o tom v pondelok informovali z tlačového oddelenia ministerstva životného prostredia.

Pracovníci Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva našli na skalnej terase vo vápencovom masíve viacero jaskýň. Podarilo sa im to pri prechádzke v lese. Archeologické nálezy vydala najmenej prístupná jaskyňa. Súčasťou objavu sú aj ľudské pozostatky a množstvo zvieracích kostí. "Podľa odborníkov pochádzajú z obdobia 3000 rokov pred Kristom. Pri následnom archeologickom prieskume odkryli aj bronzový depot," priblížili z tlačového oddelenia s tým, že jeho obsah a vek je v súčasnosti predmetom skúmania.

Výskum bude podľa envirorezortu pokračovať. Pamiatkari, archeológovia a antropológovia majú za úlohu zistiť funkciu nájdených predmetov a nájsť odpovede na to, aké obrady sa odohrávali v týchto jaskynných priestoroch.

Územie Slovenska je mimoriadne bohaté na krasové javy a jaskyne. Oblasť Kvačian nie je výnimkou. "Či teraz objavená jaskyňa patrí k tzv. pohrebným jaskyniam alebo sa tu odohrávali iné rituály, ukážu až výsledky výskumu," dodali z tlačového oddelenia.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol