Cestárske sypače v meste na sklonku roka najazdili 3100 kilometrov

12.01.2022 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Liptovský Mikuláš 12. januára (TASR) - Zimnú údržbu v aktuálnej sezóne začali Verejnoprospešné služby (VPS) mesta Liptovský Mikuláš o týždeň neskôr ako vlani. Neskorší nástup však podľa ekonomického námestníka VPS Martina Kögela so sebou nepriniesol menej výkonov, práve naopak. Kým počas novembra a decembra roka 2020 sypače odjazdili 150 kilometrov, na konci roka 2021 to bolo takmer 3100 výkonových kilometrov.

"V teréne boli nasadené aj traktory a menšie mechanizmy, pretože december bol bohatý ako na zrážky, tak aj na mrazové dni, a to až do náhleho oteplenia na konci decembra," informoval Kögel.

Prvá polovica januára sa začala teplým počasím, ponúkla preto pracovníkom VPS priestor na činnosti, na ktoré v koncoročnom období nie je čas. "Venovali sa obnove vnútorných priestorov krytej plavárne, administratívnych budov aj dielní. Maľovali kancelárie, šatne a vynovovali priestory v interiéroch. Na plavárni vymenili niektoré obklady, maľovali sociálne zariadenia a pripravovali ju na opätovné otvorenie po uzatvorení v minulom roku," priblížila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Pracovníci strediska verejná zeleň sa podľa jej slov venovali výrubom stromov, výmladkov a krovín, pracovníci dopravy vyvážali odpad.

Zamestnanci VPS sa aj túto zimu starajú približne o sto kilometrov mestských ciest a 76 kilometrov chodníkov. K dispozícii majú 27 mechanizmov, sypače, traktory, multikáry a nakladače. Počas jednej sezóny minú v priemere 700 ton štrku a sto ton posypovej soli. Do výkonu zimnej služby sú zaradení štyria pracovníci ako dispečeri a 32 pracovníkov obsluhujúcich vozidlá a mechanizmy. Podľa potreby zapájajú VPS do ručnej údržby aj pracovníkov z ostatných stredísk.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol