Mesto  Piešťany opraví fontánu pod sochou barlolámača
Náklady budú takmer 50.000 eur.

05.01.2022 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Ilustračné foto: Archív TASR.

Piešťany 5. januára (TASR) – Mesto Piešťany pokračuje v obnove sochy barlolámača. Aktuálne plánuje obnoviť technológiu fontánky pod sochou podľa pôvodných výkresov autora Kolonádového mosta architekta Emila Belluša. Informovalo o tom mesto na webovej stránke.

Obnovu fontánky a jej technológie podľa pôvodných nákresov plánuje zabezpečiť prostredníctvom vypracovanej projektovej dokumentácie, na ktorú mesto získalo dotáciu z programu Obnovme si svoj dom v roku 2021.

Projekt plne rešpektuje pôvodný návrh z roku 1933 a dopĺňa toto riešenie do existujúcich konštrukcií fontány v podnoži sochy. "Ide o realizáciu kyslíkových kráterov znázorňujúcich vyvieranie termálnej vody. Stavebnými úpravami budú obnovené pôvodné terazzové povrchy. Doplnené bude aj v minulosti odstránené trubkové držadlo pri kaskádach bazéna fontány. Celý vnútorný povrch bazéna bude dôsledne očistený od náterov a cementových stierok. Hlavný prvok fontány bude tvoriť 14 kusov kráterových výverov, ktoré budú vytvárať prevzdušnené vodné efekty pod úrovňou hladiny," informovalo mesto.

Samospráva na rekonštrukciu získala finančné prostriedky z Ministerstva kultúry SR vo výške 47.149 eur z Programu na podporu obnovy kultúrnych pamiatok. Celkový rozpočet projektu je vo výške 49.631 eur. Z mestských zdrojov bude na obnovu fontánky vyčlenená suma 2482 eur.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava