Sprejazdnili nový most nad Hornádom pri Kysaku

23.12.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke sprejazdnenie novovybudovaného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie 22. decembra 2021. FOTO TASR - František Iván.


Kysak 22. decembra (TASR) – Novopostavený most nad riekou Hornád medzi obcami Kysak a Veľká Lodina v okrese Košice-okolie v stredu predpoludním sprejazdnili. Celkové náklady na rekonštrukciu predstavujú pre Košický samosprávny kraj (KSK) viac ako dva milióny eur, s výstavbou sa začalo v máji tohto roka.  

Na snímke sprejazdnenie novovybudovaného mosta medzi Kysakom a Veľkou Lodinou v okrese Košice-okolie 22. decembra 2021. FOTO TASR - František Iván.

Výstavbu skomplikovali podľa KSK zistené pochybenia pri stavbe pôvodného mosta v období socializmu, keď jeho stredová podpera pod hladinou rieky nebola založená na betónovom základe. Posunulo to harmonogram rekonštrukcie a zvýšilo pôvodný rozpočet takmer o 260.000 eur.

"Dnes otvárame tento most po všetkých týchto peripetiách v takom stave, že motoristi si už, verím tomu, nevšimnú, že nejaké dokončovacie práce budú ešte prebiehať v okolí mosta. Chceli sme dať obyvateľom najmä okolitých obcí Kysak a Veľká a Malá Lodina takýto predvianočný darček a splniť to, čo sme hovorili už niekedy minulý rok, že do nadchádzajúcich Vianoc bude sprejazdnený," povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Dodal, že nový most je širší, vyšší a s vyššou nosnosťou ako pôvodný most a vydrží aj storočnú vodu.

Dodávateľom stavby je spoločnosť Váhostav – SK, zmluvný termín na dokončenie projektu vrátane všetkých kolaudačných konaní je 29. apríla 2022. Motoristi museli dosiaľ využívať ako obchádzku takmer trojkilometrový úsek popri Hornáde medzi osadou Sopotnica za Kysakom a Veľkou Lodinou.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

18. – 19. októbra - 780 rokov Michaloviec

Hrdosť a história v srdci Zemplína, Michalovce

19. októbra - 145. výročie DHZ vo Valaskej

ukážky hasičskej techniky, odovzdávanie ocenení, Valaská

19. októbra - Medobranie: Poďakovanie za úrodu

Dolná Krupá, Medolandia