R. Hajšel: O budúcej podobe Európskej únie sa rozhoduje vo voľbách, nie na CoFoE

20.12.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Na snímke poslanec EP Robert Hajšel. Archív TASR.


Bratislava 20. decembra (TASR) - O budúcej podobe Európskej únie sa skutočne rozhoduje v parlamentných voľbách v členských štátoch a v menšej miere v eurovoľbách, a nie na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE). Myslí si to slovenský europoslanec Robert Hajšel.

Konferencia sa koná od jari formou občianskych panelov aj webovej platformy, kde môže svoj názor na smerovanie EÚ vyjadriť ktokoľvek. Pripomienky občanov budú základom pre záverečnú správu, ktorú pripraví na jar 2022 výkonná rada konferencie.

 CoFoE by podľa europoslanca mala zapojiť do diskusií občanov nielen vo veľkých mestách, ale aj na vidieku, nielen medzi akademikmi, novinármi a mladými aktivistami, ale aj medzi zamestnancami, dôchodcami a podnikateľmi. "Obávam sa ale, že dôvod (nízkej angažovanosti) nie je iba covid, ale nízka dôvera, že účasť na takomto fóre niečomu poslúži," dodal Hajšel.

Europoslanec pochybuje, že závery konferencie podnietia výraznú zmenu v politike EÚ. "Konferencia o budúcnosti Európy nemá jasný mandát, nekoná sa vo vhodnom čase. Keďže ale k vyhláseniu výsledkov dôjde počas francúzskeho predsedníctva EÚ a tesne pred voľbami nového francúzskeho prezidenta, Emanuel Macron urobí určite všetko pre to, aby výsledky konferencie nejaký zmysel dávali," poznamenal Hajšel.

CoFoE bude do jari 2022 prijímať pripomienky a nápady, ktoré môžu vyústiť do konkrétnych odporúčaní o reforme Európskej únie. Na oficiálnej webovej stránke konferencie futureu.europa.eu, ktorá je pod spoločnou záštitou europarlamentu, Európskej rady a Európskej komisie, sa môže ktokoľvek zaregistrovať a vyjadriť svoj názor či pripomienku k fungovaniu EÚ.