TTSK spustil súťaž na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači

20.12.2021 | Trnavský kraj | Autor: TASR

Na snímke dom, kde došlo k vražde novinára a jeho snúbenice vo Veľkej Mači. 28. mája 2019. FOTO TASR - Lukáš Grinaj.


Bratislava 20. decembra (TASR) - Trnavský samosprávny kraj (TTSK) v pondelok vyhlásil výtvarno-architektonickú súťaž na návrh Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači – na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Cieľom súťaže, ktorú zastrešuje Inštitút Slovenskej komory architektov, je vytvoriť pietne miesto.

"Slobodu a demokraciu považujem za najdôležitejšie hodnoty našej spoločnosti. Za ich obranu zaplatili pred štyrmi rokmi dvaja mladí ľudia tú najvyššiu cenu. Preto sme sa podujali vytvoriť na mieste, kde Ján a Martina plánovali svoj spoločný život, pietne miesto. Želám si, aby nám i budúcim generáciám pripomínalo ich odkaz, odhodlanie a obetu," uviedol predseda TTSK Jozef Viskupič.

Výtvarno-architektonickú súťaž, prípravu projektovej dokumentácie, stavebnú realizáciu víťazného návrhu, ako aj správu a údržbu pamätníka, bude financovať Trnavský samosprávny kraj. Zapojiť sa do nej môžu aj záujemcovia zo zahraničia.

Lehota na predkladanie súťažných návrhov je do 4. apríla. Víťaz bude známy začiatkom mája budúceho roka. Návrhy bude posudzovať deväťčlenná porota, ktorá je zložená zo šiestich odborníkov v oblasti architektúry a výtvarného umenia, predsedu TTSK, otca zosnulého Jána Kuciaka a brata Martiny Kušnírovej. Najlepšie návrhy budú finančne odmenené.

Informácie o súťaži a jej podklady sú zverejnené na webovej stránke slobodaslova.sk.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava