Slovensko a Ukrajina realizujú projekt na zvýšenie stability karpatských lesov

20.12.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto: Archív TASR.


Zvolen 20. decembra (TASR) – Výmena skúseností formou spoločných stretnutí a prezentácií postupov obhospodarovania lesa s dôrazom na adaptáciu na zmenu klímy patrila medzi hlavné aktivity projektu s názvom Cesty k zdravým lesom: odolné, prispôsobivé, rozmanité a udržateľné lesy v cezhraničnom regióne Ukrajiny a Slovenska.

Projekt, do ktorého je zo slovenskej strany zapojené okrem iných aj Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene, sa realizuje prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce ENI Maďarsko – Slovensko – Rumunsko – Ukrajina 2014-2020, spolufinancovaného Európskou úniou.

Ako informuje NLC, hlavným cieľom projektu je zvýšiť stabilitu a adaptabilitu karpatských lesných ekosystémov na dosahy klimatickej zmeny v slovensko-ukrajinskom pohraničí. „Medzi intenzívnu činnosť v rámci projektu na Slovensku a Ukrajine patrí aj zlepšenie protipovodňovej infraštruktúry, výstavba lesnej škôlky a skleníkov, ochrana a výchova lesných porastov, školenie lesníkov v otázkach vplyvu zmeny klímy, rekonštrukcie lesných ciest a mnoho ďalších,“ uvádza NLC.

Jednou z aktivít projektu bola aj rekonštrukcia lesnej cesty na území Ludvikivskej lesnej správy v dĺžke takmer štyroch kilometrov. Ďalšími boli počas spoločného stretnutia na Ukrajine ukážky hospodárenia lesov prírode blízkym spôsobom, spôsoby pestovania sadbového materiálu v lesnej škôlke a exkurzia v prírodnej botanickej pamiatke Teplá Jama.

Slovenskí zástupcovia projektu zo Štátnych lesov TANAP-u, Lesov mesta Spišská Belá a Lesov mesta Kežmarok prezentovali ukrajinským kolegom vo Vysokých Tatrách zrealizované projektové aktivity zamerané na pestovné práce na plochách poškodených kalamitou, zalesňovanie v lokalite Babia dolina, ako aj spôsoby ochrany mladých lesných porastov pred škodami zverou prostredníctvom oplôtkov a rekonštrukcie lesných ciest.

Veríme, že aj napriek aktuálnej pandemickej situácii sa budú môcť uskutočniť ďalšie naplánované spoločné stretnutia. Jedným z nich je aj účasť ukrajinských lesníkov na akcii, ktorú každoročne organizuje NLC - Lesníckych dňoch,“ uviedla Katarína Golianová z NLC.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača