Za komunálny odpad zaplatia obyvatelia D.Kubína  o 3,7 eura viac

17.12.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

Ilustračné foto: Archív TASR.


Dolný Kubín 16. decembra (TASR) – Mesto Dolný Kubín po deviatich rokoch zvyšuje poplatok za komunálny odpad pre fyzické osoby o 0,01 eura za osobu na kalendárny deň. Pre obyvateľov to znamená zmenu zo súčasných 29,20 eura na 32,85 eura za rok. Zmenu všeobecného záväzného nariadenia o miestnych daniach, poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady schválili mestskí poslanci na štvrtkovom rokovaní.

Ako priblížil dolnokubínsky primátor Ján Prílepok, náklady za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu pre radnicu každoročne narastajú. Samospráva je okrem toho nútená vyvážať už niekoľko rokov odpad na skládku v Martine. "Mesto musí významnou časťou vykrývať náklady na odvoz a spracovanie odpadov z iných kapitol rozpočtu. Táto suma každý rok narastá a v roku 2021 to bude už viac ako 110.000 eur."

Jedným z dôvodov rastu výdavkov v posledných rokoch je zvyšovanie zákonných sadzieb poplatku za uloženie zmesového odpadu na skládke. Ako priblížila Marika Pokusová z finančného odboru na mestskom úrade, vplyv na výšku sadzby má aj úroveň vytriedenia komunálneho odpadu v meste. Dolný Kubín plní podmienku úrovne vytriedenia komunálneho odpadu nad 40 percent.

Poplatok pre fyzické osoby mesto čiastočne kompenzuje úľavami nad rámec platnej legislatívy. Ide napríklad o občanov v hmotnej núdzi, držiteľov preukazov ZŤP, študentov, opatrovateľky a poplatníkov, ktorí v danom roku dosiahli vek 62 rokov.

 "V tomto roku mesto poskytlo úľavy v celkovej výške viac ako 100.000 eur. Najväčšiu časť uľav sme poskytli ľuďom v dôchodkovom veku a držiteľom preukazov ZŤP, čo bolo k 10. novembru tohto roka 4303 poplatníkov," doplnila Pokusová.