Kežmarok  bude hospodáriť s rozpočtom na úrovni 26 miliónov eur

17.12.2021 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Na snímke historická budova radnice v Kežmarku, ktorá  je sídlom mestského úradu v pondelok 29. marca 2021. EASYFOTO TASR - Kristína Mayerová.


Kežmarok 16. decembra (TASR) – Podtatranské mesto Kežmarok bude v budúcom roku hospodáriť s rozpočtom na úrovni viac ako 26 miliónov eur. Na tohtotýždňovom rokovaní ho schválili mestskí poslanci, radnica má pripravených viacero investícií. Mesto však nebude v najbližšom roku zvyšovať dane občanom ani ceny za elektrinu a plyn. Ich cena je totiž zazmluvnená na tri roky dopredu.

Primátor Kežmarku Ján Ferenčák pri tejto príležitosti uviedol, že okrem iného sú v budúcom roku naplanovane dokoncenie vystavby kompostarne, cyklochodníka, rekonstrukcia a oprava chodnikov i revitalizácia zelene. "Verím, že tento ambiciózny, no starostlivo nastavený prorozvojový rozpočet sa nám podarí naplniť," skonštatoval.

Mimoriadna situácia, ktorá vznikla v súvislosti so šírením nového koronavírusu, podľa neho ovplyvnila všetky oblasti života mesta. Snahou samosprávy je znížiť dosahy pandémie na lokálne prevádzky počas ich uzatvorenia či obmedzenia.

"Mali podnikatelia sú jednymi z najpostihnutejších subjektov. Na zmiernenie nasledkov a v snahe prispieť k podpore vyuzivania poskytovania sluzieb vo vonkajsom prostredí znižujeme dane za uzivanie verejneho priestranstva pred vlastnou prevadzkou," priblížil primátor. Prevádzkovatelia letných reštaurácií a terás nebudú musieť platiť nájomné.

Poslanci schválili aj všeobecne záväzné nariadenie o poskytovaní sociálnych služieb v meste. Mesto zriadilo fond, prostredníctvom ktorého bude finančne prispievať obyvateľom s trvalým pobytom v Kežmarku na úhradu služieb poskytovaných v zariadení pre seniorov a zariadení opatrovateľskej služby v súvislosti so zvyšovaním cien. Poslanci okrem toho rozhodli, že verejné korčuľovanie bude zdarma pre deti do 12 rokov. Samospráva tiež v budúcom roku planuje kompletnu vymenu radiovej siete mestskej policie, prechod z analogoveho na digitalny systém a obnovu hasicskej zbrojnice.
 

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

10. mája - 100. výročie založenia DPO Veľký Krtíš

Oslavy založenia okresnej hasičskej organizácie

11. mája - Morovnianska podkova

furmanské preteky Handlová

11. mája - Detské krojové slávnosti

Borský Svätý Jur