Bánovce nad Bebravou plánujú hospodáriť s rozpočtom viac ako 21 miliónov eu

15.12.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.


Bánovce nad Bebravou 15. decembra (TASR) - Mesto Bánovce nad Bebravou plánuje budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom. Jeho celkové príjmy majú dosiahnuť 21.270 961 eur, rovnakú sumu naplánovalo i na výdavky. Vyplýva to z návrhu rozpočtu mesta na rok 2022, ktorý na svojom rokovaní v stredu schválili mestskí poslanci.

Celkové príjmy rozpočtu v budúcom roku majú byť oproti tomuto roku vyššie o 13,3 percenta. Podieľať sa na tom bude rast výnosu dane z príjmov fyzických osôb o 7,6 percenta, ostatné bežné príjmy  zostanú približne na úrovni tohtoročného rozpočtu. Mesto počíta i s nárastom kapitálových príjmov v súvislosti s prijatím nenávratných finančných príspevkov (NFP) na projekty varovného systému a centra integrovanej zdravotnej starostlivosti (CIZS), ako i vyšším zapojením  prostriedkov z rezervného fondu na realizáciu investícií a spolufinancovanie projektov.

"V návrhu rozpočtu nie sú premietnuté výsledky kolektívneho vyjednávania, ktoré budú mať dosah na príjmovú, ako i výdavkovú časť rozpočtu miest a obcí. Týka sa to valorizácie platov, odmeny pre určité skupiny. V prípade ich prijatia dôjde k zásadnému zníženiu príjmov miest a obcí a zvýšeniu výdavkov," ozrejmila primátorka Rudolfa Novotná.

Mesto podľa nej bude musieť dúfať, že výnos podielovej dane bude vyšší ako predikcia, aby nadväzne na dohodu vlády a odborárov nemuselo zásadným spôsobom meniť rozpočet.  

Vo vyššej sume budú oproti tomuto roku i bežné výdavky, a to o 413.000 eur. Súvisí to s výdavkami na školstvo, ďalšie originálne kompetencie či odpadové hospodárstvo. Samospráva počíta i s vyššími kapitálovými výdavkami, a to o 2.110.000 eur, tie budú určené na realizáciu investícií.

Bánovská radnica počíta i so zapojením približne 1,4 milióna eur z rezervného fondu. Na splátky istín z úverov chce použiť 243.895 eur, na investičné akcie 474.308 eur a na spoluúčasť na projektoch 691.185 eur.

Mesto plánuje v budúcom roku investovať financie do rekonštrukcie striech bývalého odevného učilišťa, vybudovania CIZS, rekonštrukcie stropov a toaliet v Materskej škole Hollého či vybudovania odstavnej plochy na Hollého ulici. Ďalšie financie chce využiť na revitalizáciu vnútroblokov, investície do škôl a kultúrneho strediska či odpadového hospodárstva.
            
          

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

3. – 4. máj - 105. Štefánik

Celoslovenská spomienka pri príležitosti 105. výročia tragickej smrti . R. Štefánika

4. – 5. máj - Červenokamenské remeselné trhy

festival hrad Červený Kameň

4. – 5. máj - Račianske hody

Bratislava, mestská časť Rača