Spúšťajú projekt zameraný na odstránenie PCB látok na Zemplíne

14.12.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Zemplínska Šírava - Archív TASR.

Košice 14. decembra (TASR) – Riešiť problém znečistenia geologického prostredia, vody aj kontaminácie živočíchov na Zemplíne má projekt Zemplin LIFE Remedy. Zameraný je na odstránenie PCB látok z tohto územia, ktoré pochádzajú zo štátneho podniku Chemko Strážske. TASR o tom informoval Košický samosprávny kraj (KSK) s tým, že spolu s partnermi sa so žiadosťou o jeho financovanie vo výške takmer 4,6 milióna eur obracajú na Európsku úniu (EÚ).

Kraj plánuje realizovať projekt spolu s Technickou univerzitou v Košiciach - Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií i Strojníckou fakultou, ďalej so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BirdLife Slovensko, spoločnosťou Kosit a občianskym združením (OZ) EnviSlovakia. Spoločne by mali pracovať na podrobnom monitoringu územia a analýze, ktorá by definovala riziká kontaminácie a možnosti nápravy. Projekt má využívať inovatívne sanačné technológie šetrné k životnému prostrediu. Každý z účastníkov konzorcia by mal prispieť k riešeniu problému svojim odborným a organizačným potenciálom.

KSK sa ako koordinátor projektu zaviazal spolufinancovať ho sumou 356.000 eur. Zámer odsúhlasili krajskí poslanci. Kraj zároveň predložil žiadosť o poskytnutie nenávratného finančného príspevku v rámci programu EÚ LIFE.

„Rozsah kontaminácie nekončí odstránením zle uskladnených PCB látok v sudoch, ale pokračuje pozdĺž odpadového kanála Strážske až po Zemplínsku šíravu. Znečistenie už desaťročia pretrváva v pôde aj  vode. Okrem zdravia vidíme dopady tejto environmentálnej záťaže aj v cestovnom ruchu na Zemplíne. Tento trend potrebujeme po rokoch zastaviť,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka s tým, že najprv je potrebné vedieť mieru ohrozovania chemickými prvkami skrytými v pôde či vode.

V rámci projektu dekontaminácie Zemplína by sa malo zanalyzovať územie od odpadového kanála Strážske až po Zemplínsku šíravu. Na základe analýzy sa určí rozsah a miera znečistenia, ako aj vyhodnotenie zdravotného rizika. Projekt je rozpracovaný na obdobie štyroch rokov. Ako pripomenul projektový manažér Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko Matej Repel, Zemplínska šírava sa každoročne stáva prechodnou zastávkou pre státisíce vodných vtákov, ktoré vo vode i sedimentoch na dne zbierajú potravu. „Predložený projekt môže zlepšiť naše poznanie, do akej miery môžu byť voľne žijúce vtáky kontaminované PCB látkami a ako ich to ohrozuje,“ uviedol.

Podľa predsedu OZ EnviSlovakia Erika Wernera predstavuje kontaminácia PCB hrozbu nielen pre obyvateľov Zemplína, ale pre všetky zložky ekosystémov aj desiatky rokov po ukončení výroby v Chemku. „Je najvyšší čas intenzívne pracovať na zlepšení situácie v regióne a predkladať uskutočniteľné riešenia,“ dodal.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol