Zdravotníkom v covidovom pavilóne v bojnickej nemocnici pomáhajú dobrovoľníci

10.12.2021 | Trenčiansky kraj | Autor: A.Moštková

Ilustračné foto: Archív TASR.

Bojnice 9. decembra (TASR) - Zdravotníkom z Nemocnice s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach pomáhajú s pacientmi s ochorením COVID-19 už niekoľko dní dobrovoľníci. Približne 20 mužov, medzi ktorými sú i mladí športovci, zareagovalo na výzvu zdravotníckeho zariadenia na sociálnej sieti.

"V tejto vlne ochorenia COVID-19 ide na oddelení intenzívnej a urgentnej medicíny desať až 12 pľúcnych ventilácií pre pacientov s COVID-19. Na oddelení máme osem sestier, čo je pre ne dlhodobo neúnosné a náročné fyzicky a psychicky," povedal vo štvrtok riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz s tým, že v porovnaní s druhou vlnou pandémie bolo sestier o polovicu viac.

Výzvu na pomoc zdravotníkom podľa neho zverejnila nemocnica na podnet lekára. "Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí sú fyzicky zdatní, predsa len ide o manipuláciu s pacientmi s často veľmi ťažkou nadváhou. Ideálne je, keď sú očkovaní a zdraví, čo je nevyhnutné, lebo budú pracovať vo vysoko infekčnom prostredí," priblížil.

Dobrovoľníci pomáhajú sestrám pri fyzickej práci, manipulácii s pacientmi, odbremeňujú ich tiež od prenosu vzoriek do a z laboratória a podobne, doplnil riaditeľ.

"Do štvrtku sa nám ozvalo približne 20 dobrovoľníkov, prví nastúpili už minulý piatok (3. 12.), nečakane na detské oddelenie, lebo sme tam prijali 160-kilogramového pacienta s poruchou metabolizmu," ozrejmil Glatz.

Ďalší dobrovoľníci podľa neho nastúpili o deň neskôr na oddelenie pre pacientov s COVID-19. "Ide o mužov, časť z nich je silných a mocných, časť z nich sú mladí športovci a jeden z nich je baník, ktorý chodí pomáhať našim sestrám vo voľnom čase," dodal.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol