V sebechlebských viniciach na Starej Hore stavajú vinohradnícku miestnosť

07.12.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Na snímke žánrová snímka z viníc na Starej Hore v Sebechleboch. FOTO TASR - Jozef Poliak , 26. február 2011.

 Sebechleby 7. decembra (TASR) - Vinohradnícka miestnosť pre zhruba 30 ľudí, spolu s kuchyňou a toaletami, bude posledným zo zariadení v areáli pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Stará Hora v okrese Krupina, ktoré tam za uplynulých päť rokov postavila či zrekonštruovala obec Sebechleby.

„Na objekte sa už pracuje. Bude slúžiť domácim i návštevníkom obce a pamiatkovej rezervácie na rôzne stretnutia či konferencie, ale tiež na rodinné oslavy,“ povedal pre TASR starosta Martin Schvarc.

Obec už predtým postavila v často navštevovanom vinárskom areáli toalety, informačné centrum a ubytovacie zariadenie s názvom Chýška. „Do všetkých stavieb a opráv sme investovali už asi 70.000 eur,“ pripomenul starosta. Okrem toho tamojšie občianske združenie Sebechleby obnovilo v uplynulých rokoch aj exteriér starej kaplnky.

Sprievodca Starou Horou uvádza, že sa tam nachádza 47 vínnych pivníc. Miesto je známe zachovalou architektúrou, aktívnym kultúrnym životom a pestrou históriou vinohradníctva. História Starej Hory ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Doložené správy dokonca hovoria o spore o víno, ktorý súdy riešili už v 13. storočí. Zaujímavosťou je tzv. trojpivnica, ktorú za Rakúsko-Uhorska vlastnila Ostrihomská kapitula.

V súčasnosti sa na Starej Hore každoročne konajú v máji Dni svätého Hurbana, patróna vinohradníkov, a v októbri slávnosti vína Oberačka pod sebechlebsky. Tie mali vlani aj tento rok prestávku pre pandémiu nového koronavírusu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol