Verejnosť  najviac zaujal v programe Šariš ľuďom folklórny súbor

07.12.2021 | Prešovský kraj | Autor: TASR

Ilustračné foto: Archív TASR.


Veľký Šariš 7. decembra (TASR) - Projekt Revitalizácia hudobnej dielne Folklórneho súboru (FS) Dúbrava najviac zaujal ľudí v rámci grantového programu Šariš ľuďom. O extra prémii, ktorú projekt získal, rozhodlo vo verejnom hlasovaní svojimi hlasmi viac ako 10.000 Slovákov. V aktuálnom ročníku podporili pivovarníci celkovo osem neziskových projektov.

Bonusovú sumu si vďaka hlasovaniu odnieslo OZ Prešovské kultúrne a spoločenské združenie, ktorého cieľom je zakúpiť nový cimbal pre FS Dúbrava. Už viac ako 40 rokov rozvíja povedomie o zvykoch a tradíciách, a to nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí.

"Náš cimbal už pomaly dosluhuje a na nový by sme si museli ešte počkať. Vďaka ľuďom, ktorí nám dali túto podporu, si budeme môcť zakúpiť nový cimbal aj spolu s puzdrom na jeho prenášanie, aby sme mohli všetkých tešiť nielen tancom, ale aj hudbou, a to čo najdlhšie," povedal vedúci folklórneho súboru Pavol Fecenko.

"Aj tento rok boli do nášho programu prihlásené zmysluplné projekty, ktoré sú dôkazom toho, aké dôležité je pre nás zveľaďovanie našej prírody a regiónu. Výsledky hlasovania verejnosti ukázali, že práve tradície sú tie, ktoré nás aj v ťažkých dobách všetkých spájajú. Odzrkadľuje to aj víťazný projekt, ktorý chce tieto hodnoty uchovať aj pre ďalšie generácie," doplnil manažér závodu Pivovar Šariš Grzegorz Komora.

O podporu ľudí sa uchádzalo osem projektov orientovaných na ochranu životného prostredia či so zameraním na podporu a zachovanie významných miest a tradícií, ktoré posilnia potenciál regiónu. Projekty do hlasovania posunula grantová komisia zložená zo zástupcov pivovaru, členov správnej rady Komunitnej nadácie Veľký Šariš a miestnych odborníkov pre regionálny rozvoj.

"Teší nás, že ľudia z celého Slovenska chcú podporiť dobré projekty nezávisle od regiónu, v ktorom sa nachádzajú,“ dodala správkyňa Komunitnej nadácie Veľký Šariš Štefánia Lenzová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol