Mesto Rajec získalo dotáciu na zníženie energetickej náročnosti budovy MsÚ

07.12.2021 | Žilinský kraj | Autor: TASR

Na snímke: Mestský úrad v Rajci dňa 6. decembra 2019. FOTO TASR - Erika Ďurčová.


Rajec 7. decembra (TASR) – Mesto Rajec získalo nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výške 674.236 eur na zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu (MsÚ). Podľa primátora Rajca Milana Lipku sú celkové oprávnené výdavky 709.722 eur a spolufinancovanie z vlastných zdrojov 35.486 eur.

Doplnil, že mesto sa zapojilo do výzvy Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry - sprostredkovateľského orgánu pre Operačný program Kvalita životného prostredia. "Po realizácii projektu sa súčasná energetická trieda zmení na A1 a potreba tepla na vykurovanie sa zníži o 88,96 percenta. Termín realizácie je plánovaný od marca 2022 do februára 2023," uviedol rajecký primátor.

Objekt MsÚ podľa neho postavili účelovo pre poskytovanie administratívnych služieb technológiami platnými v dobe výstavby. "Súčasným energetickým požiadavkám by pri hodnotení z pohľadu tepelno-technických vlastností už nevyhovoval. Je to trojpodlažný, plne podpivničený objekt s nevykurovaným, polozapusteným suterénom. Na objekte sú v súčasnosti staršie plastové okná s izolačným dvojsklom, plastové vchodové dvere a strecha nie je zateplená," priblížil Lipka.

"Vykurovanie objektu je technologicky zastarané, ide o priamovýhrevné elektrické konvektory a v niekoľkých miestnostiach na prvom nadzemnom podlaží sa nachádzajú elektrické infrapanely. Po realizácii projektu sa zlepšia tepelno-technické vlastnosti stavebných obvodových konštrukcií a zmodernizuje sa technické zariadenie budovy," dodal primátor Rajca.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava