Menšie lyžiarske strediská chcú zasnežovať aj napriek neistej situácii

02.12.2021 | Prešovský kraj | Autor: A.Hudecová

Na snímke umelé zasnežovanie v lyžiarskom stredisku Jakubkova Lúka vo Vysokých Tatrách.  Nový Smokovec, 24. novembra 2020. FOTO TASR - Michal Svítok.


Vysoké Tatry/Ždiar 1. decembra (TASR) – Koncom tohto týždňa sa chystajú zasnežovať zjazdovky aj v menších lyžiarskych strediskách na podhorí Vysokých Tatier. V lyžiarskom stredisku Lopušná dolina neďaleko Svitu chcú spustiť snežné delá aj napriek neistej situácii v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Čakáme na vhodné počasie, koncom týždňa by to už mohlo ísť. Chceli by sme prevádzkovať stredisko a budeme robiť všetko preto, aby sme fungovali,“ uviedol František Jurčo, konateľ strediska v Lopušnej doline, kde minulý rok aj napriek dostatku prírodného snehu lyžovali len dva dni.

Na prípadné uvoľnenie opatrení po skončení sa tzv. lockdownu a následné spustenie lyžovačky sú podľa jeho slov pripravení. „Veríme, že sa tento rok lyžovať bude. Veľká škoda je vlaňajšej sezóny, pretože nám aj počasie prialo, bolo veľa snehu a výborné podmienky. Dúfame, že sa to raz skončí a ľudia k nám budú môcť opäť prísť,“ skonštatoval Jurčo.

Podľa riaditeľa neďalekého strediska Snowpark Lučivná Miroslava Šukolu by bola pre nich ďalšia sezóna bez lyžiarov likvidačná. „Zasnežovať budeme od piatka 3. decembra. Vieme zabezpečiť prevádzku aj v prípade, že sa okres prepne do čiernej fázy COVID automatu,“ uviedol pre TASR.

V lyžiarskom stredisku pod Belianskymi Tatrami zatiaľ zasnežovať nezačali. „Určite chceme, ale máme veľké obavy, aby sa nezopakoval minulý rok, keď sme vlastne nič nezarobili. Nemôžeme si však dovoliť nemať pripravené zjazdovky v prípade, že sa bude môcť lyžovať,“ skonštatoval Jozef Kriššák zo strediska Ždiar-Strednica. Prioritne sa budú snažiť zasnežiť najvyťaženejšie zjazdovky a podľa situácie sa rozhodnú, ako ďalej.

V neďalekej Bachledovej doline zasnežovanie pre silný vietor ešte nespustili. „Po technickej stránke sme pripravení, momentálne čakáme na ustálenie vetra. Aktuálne je v stredisku aj napriek silnému vetru desať centimetrov prírodného snehu,“ priblížila pre TASR Kristína Ilčinová zo strediska Bachledka Ski & Sun. Aj napriek nejasným pravidlám sú podľa nej flexibilní, novým podmienkam prevádzky sa vedia rýchlo prispôsobiť a zabezpečiť bezpečnú prevádzku.

Zasnežovanie už, naopak, spustili vo väčších strediskách vo Vysokých Tatrách, v Tatranskej Lomnici pracujú na príprave jednej línie zo Skalnatého plesa. „Od nástupu ochladenia zasnežujeme hlavne úsek zo Štartu na Skalnaté Pleso,“ konkretizoval hovorca prevádzkovateľa stredísk Marián Galajda. Na Štrbskom Plese zasnežujú zjazdovky Interski a Turistická v spodnej časti a tiež úsek zo Soliska smerom dole.

 „V oboch prípadoch zasnežujeme podľa aktuálnych podmienok tak, aby to bolo čo najefektívnejšie,“ objasnil Galajda. Aktuálne je na niektorých úsekoch zjazdoviek 30 až 40 centimetrov snehu, pomohla i príroda, v Tatrách miestami napadlo päť až 15 centimetrov snehu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice