Obecný sociálny podnik v Čečejovciach sa osvedčil

01.12.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke kaštieľ v obci Čečejovce, v okrese Košice-okolie. Čečejovce 26. januára 2018. FOTO TASR - Milan Kapusta.


Čečejovce 1. decembra (TASR) - Obecný sociálny podnik v Čečejovciach v okrese Košice-okolie sa osvedčil. Pre TASR to povedal starosta Lukáš Macák s tým, že v budúcnosti ho chcú rozšíriť o služby pre občanov, či vykonávať práce aj v okolitých obciach.

Sociálny podnik začal fungovať v apríli, aktuálne ho tvorí sedem zamestnancov. "Venujú sa stavebnej činnosti, vykonávajú každodenné bežné práce v rámci obce, ale aj rôzne služby pre jej obyvateľov - od kosenia trávy, drvenia konárov a podobne," spresnil s tým, že služby pre občanov postupne rozbiehajú. Doposiaľ pracovali napríklad aj na vybudovaní trhoviska či detského ihriska. V súčasnosti realizujú rekonštrukciu požiarnej zbrojnice. "Pracujú na každodennej báze, sú veľmi šikovní. Pevne verím, že to takto bude naďalej napredovať. V pláne máme aj zateplenie pavilónov miestnej základnej školy či rekonštrukciu mosta.

Kým sa v súčasnosti zameriavajú viac na rozvoj obce, v budúcnosti by chceli svoje portfólio rozširovať, poskytovať služby aj okolitým obciam, a tak sociálny podnik zväčšovať. Macák predpokladá, že počas leta bude v súvislosti s pravidelnou kosbou v Čečejovciach potrebné prijať ďalšie dve pracovné sily.

Podľa jeho slov by samospráva, ak na to má kapacitu, mala vykonávať väčšinu prác a zveľaďovať obec svojpomocne. Pripomenul, že sociálny podnik je dobrou príležitosť aj pre samotných pracovníkov, pre ktorých by bolo náročnejšie uplatniť sa na bežnom trhu práce.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol