Dotácia  zabezpečí v osade v Kobeliarove pitnú vodu

25.11.2021 | Košický kraj | Autor: TASR

Na snímke vpravo obecný úrad. Kobeliarovo 15. júla 2016. FOTO TASR – František Iván.


 Kobeliarovo 25. novembra (TASR) – Obec Kobeliarovo v okrese Rožňava získala nenávratný finančný príspevok na vybudovanie novej vodovodnej prípojky pre ľudí z marginalizovanej komunity žijúcich v miestnej osade. Ako pre TASR priblížila starostka obce Janka Regrutová, súčasný zdroj vody nevyhovuje hygienickým štandardom, nahradí ho preto nový výdajný stojan.

V osade žije podľa starostky asi 250 ľudí, k dispozícii majú jediný zdroj vody. „Doposiaľ majú prístup k vode len na základe trubice, ktorá vyčnieva zo zeme. Zrejme ide o nejaký podzemný prívod vody, ktorý využívajú na varenie, pranie i na pitie,“ vysvetlila starostka. Ako dodala, voda aktuálne nevyhovuje ani hygienickým štandardom, podľa odporúčania hygienikov je potrebné ju pred priamou konzumáciou prevariť.

Obci sa však po roku a pol podarilo dokončiť potrebnú dokumentáciu k projektu novej vodovodnej prípojky, na jej vybudovanie získali i nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 180.000 eur. Nový výdajný stojan bude fungovať na princípe čipových kariet, tie si budú obyvatelia obce môcť dobíjať priamo na obecnom úrade.

„V závislosti od počasia by práce mali začať na začiatku jari, dokončené by mali byť do konca augusta 2023,“ uviedla Regrutová. Ako dodala, v prípade záujmu obyvateľov bude v budúcnosti možnosť potiahnuť vodu aj do samotných domov, potrebné je však najskôr vysporiadať vlastníctvo jednotlivých nehnuteľností.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava