Rozvojová agentúra BBSK sa pred zimou zamerala na bežkárske lokality
Podnadpis článku...

15.11.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: J.Poliak

Ilustračné foto:  Na snímke lyžiarske stredisko v Zbojskej nad Tisovcom v okrese Rimavská Sobota 24. januára 2017. FOTO TASR - Branislav Caban.


Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), venujúca sa cestovnému ruchu a turizmu, začala prípravu na zimnú sezónu. Zamerala sa najmä na bežkárske lokality, ktoré sa v uplynulých rokoch tešili veľkej obľube profesionálnych i amatérskych bežkárov.

„Minulý rok počas zimnej sezóny výrazne ovplyvnenej protipandemickými opatreniami sa ukázalo, že individuálne športovanie v prírode je presne to, čo ľudia počas zimných mesiacov vyhľadávajú. Mnohých práve tieto opatrenia priviedli počas posledných dvoch sezón k bežeckému lyžovaniu. Banskobystrický kraj má jedinečný potenciál pre rozvoj tohto športu, preto opäť tento rok podporí združenia a samosprávy, ktoré sa starajú o bežkárske trasy a súvisiacu infraštruktúru,“ uviedla pre TASR Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry BBSK.  

Minulú sezónu sa hitom stali aj bežkárske trate na Čertovici, o ktoré sa stará OZ Horské spoločenstvo. „Pre nás bolo veľkou výzvou zabezpečenie potrebnej techniky - staršieho ratraku. Bez neho by sme naše trate upravovať nemohli, keďže sa nachádzame v poveternostne náročnom teréne. Bez podpory BBSK, mesta Brezna a ďalších partnerov by sme to nezvládli,“ uviedol zástupca OZ Marek Šurina.

Práve prebiehajúcu údržbu trás zabezpečujú združenia alebo samosprávy. Banskobystrické Záhradnícke a rekreačné služby nedávno prepílili a pokosili okruh okolo Jelenskej skaly v dĺžke asi 10 km. Začali práce aj na trase z Králik smerom na Skalku a Hostinec. V spolupráci s Lesmi SR sa prečistila trasa medzi Šachtičkami a Izbicou smerom na Donovaly. Pracujú aj na ďalších úsekoch, ktoré by chceli v zime začať upravovať ako novinku pre rok 2021.

Mesto Kremnica so svojimi partnermi a dobrovoľníkmi vyčistili, upravili a odvodnili 25 km tratí v okolí Skalky pri Kremnici.

Dobrovoľníci z OZ Horské spoločenstvo a Stodola Pohanské vyčistili spojovaciu zvážnicu medzi Čertovicou a Pohanským na Horehroní. Bežkári sa tak môžu tešiť na širšiu a kvalitnejšie upravenú Mýtňanskú trasu. Pripravili aj zvážnicu smerom na Braväcovo a podľa snehových podmienok plánujú upravovať v zime aj túto južnú trasu.

Obec Látky v lete pracovala na úprave a vyčistení trasy smerom až k prameňu Ipľa, aby ju mohli v prípade vhodných snehových podmienok upraviť. Na sezónu sa aktívne tešia aj pod Kráľovou hoľou a v Banskej Štiavnici.

BBSK podporil práve prebiehajúcu jesennú prípravu pred nadchádzajúcou sezónou sumou 8000 eur. Všetky tipy a informácie o bežkárskych trasách v Banskobystrickom kraji sú tak ako minulý rok zverejnené na stránke zahoramizadolami.sk v prehľadnej mapovej aplikácii Outdooractive.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol