Biskupa Gojdiča a rehoľného kňaza Trčku blahorečili pred 20 rokmi

04.11.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Na snímke obraz biskupa Pavla Petra Gojdiča nad sarkofágom s jeho relikviami v Katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove 18. júla 2017. FOTO TASR – Milan Kapusta.


Gréckokatolícka cirkev na Slovensku si pripomína 20. výročie blahorečenia prešovského biskupa Pavla Petra Gojdiča OSBM a rehoľného kňaza Metoda Dominika Trčku CSsR. Za blahoslavených boli spomenutí trpitelia za vieru vyhlásení 4. novembra 2001 na Námestí sv. Petra v Ríme. Výročie si pripomenie aj Prešovská archieparchia slávením archijerejskej svätej liturgie, ktorú bude vo štvrtok v prešovskej Katedrále sv. Jána Krstiteľa o 16.30 h sláviť vladyka Ján Babjak SJ. TASR o tom informoval hovorca prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

Na snímke väzenské fotografie biskupa Gojdiča 18. júla 2017. FOTO TASR – Milan Kapusta.

"V deň 110. výročia narodenia biskupa Pavla Petra Gojdiča 17. júla 1998 v kaplnke biskupskej rezidencie v Prešove bola oficiálne otvorená eparchiálna fáza procesu blahorečenia otca biskupa. Zavŕšenie všetkých námah práce jednotlivých komisií, právnickej, historickej, teologickej, a modlitieb veriacich sa udialo slávnostnou beatifikáciou, a to 4. novembra 2001 v Ríme, keď Svätý Otec Ján Pavol II. vyhlásil biskupa Pavla Petra Gojdiča OSBM za blahoslaveného a spolu s ním aj rehoľného kňaza-redemptoristu Metoda Dominika Trčku CSsR," uviedol Pavlišinovič.

Na beatifikáciu do Ríma prišlo vtedy zo Slovenska okolo 5000 veriacich. Samotná slávnosť blahorečenia sa konala na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne.

"Slávenie eucharistie koncelebrovalo so Svätým Otcom 50 biskupov. V ten istý deň popoludní o 16.00 h sa uskutočnila svätá liturgia v cirkevno-slovanskom jazyku v bazilike svätej Praxedy, " dodal Pavlišinovič.

Počas septembrovej návštevy pápeža Františka v Prešove boli ostatky blahoslavených uložené na oltári, a tým sa podľa Pavlišinoviča ešte viac umocnil význam ich mučeníckej smrti práve pre vernosť Svätému Otcovi.

Peter Gojdič, ktorý neskôr prijal i rehoľné meno Pavel, sa narodil 17. júla 1888 v Ruských Pekľanoch v okrese Prešov v rodine gréckokatolíckeho kňaza. Vysvätený za biskupa bol v Bazilike sv. Klimenta v Ríme 25. marca 1927. V rokoch 1950 až 1960 bol však za svoju vernosť Bohu, Cirkvi, Svätému Otcovi a svojmu svedomiu totalitným komunistickým režimom väznený a mučený. Odsúdený bol na doživotie. Zomrel 17. júla 1960 vo väzení v Leopoldove. Dňa 27. januára 2008 mu bol in memoriam udelený titul Spravodlivý medzi národmi za záchranu židovských spoluobčanov počas holokaustu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol