Obstarávanie na opatrenia na rieke Slatina stále nie je ukončené

27.10.2021 | Banskobystrický kraj | Autor: TASR

Foto: Na snímke rieka Slatina sa rozvodňuje až po železnicu vo Zvolenskej Slatine v okrese Zvolen 13. októbra 2020. FOTO TASR - Ján Krošlák.


Verejné obstarávanie na uskutočnenie stavebných prác na protipovodňové opatrenia na rieke Slatina v obci Zvolenská Slatina v okrese Zvolen stále nie je ukončené. Ako ďalej pre TASR uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák, v súčasnosti pokračuje vyhodnocovanie predložených ponúk uchádzačov na zhotoviteľa stavby.

Pre tento projekt bola podaná žiadosť o poskytnutie nenávratných finančných prostriedkov (NFP). "Po jej schválení bola podpísaná Zmluva o poskytnutí NFP," spomenul.

Starostka Zvolenskej Slatiny Mária Klimentová pripomenula, že obec je pri prívalových dažďoch roky ohrozovaná povodňami. Spôsobuje ich vylievanie rieky Slatina a jej prítokov, ktorými sú Rybný potok a Slatinský potok. Všetky pretekajú stredom obce.

"Samospráva však protipovodňové opatrenia robiť nemôže, pretože nie je správcom vodných tokov. Investorom tak bude Slovenský vodohospodársky podnik," zhrnula a doplnila, že projekt pozostáva z vybudovania protipovodňových valov v najohrozovanejších častiach obce. "Ak sa ochranné protipovodňové opatrenia na rieke Slatina podarí uskutočniť, určite splnia účel," ukončila starostka.

Podľa projektovej dokumentácie je stavba rozdelená do dvoch etáp. V prvej je na Ulici Pod hájom navrhnuté vybudovanie protipovodňovej ochrany brehovými múrmi. Na ochranu územia pred vodou z územia nad cestným mostom na ľavom brehu je navrhnutý protipovodňový ochranný múr. V druhej etape je ochrana riešená múrikmi pozdĺž koryta Rybného potoka. Celková predpokladaná hodnota zákazky je podľa súťažných podkladov 709.237 eur bez DPH.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice