Deň otvorených búd v Skalici bude 23. októbra

22.10.2021 | Trnavský kraj | Autor: V.Miček

Na snímke vľavo vinár František Okánik ponúka svoje víno návštevníkom z Rakúska počas podujatia s názvom Deň otvorených búd. Skalica, 22. októbra 2016. FOTO TASR – Martin Palkovič.


Deň otvorených búd 2021 v meste Skalica sa uskutoční v sobotu 23. októbra. TASR o tom informoval výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.

"Už 12. ročník tohto podujatia sa nakoniec podarilo zrealizovať. Ide o najvýznamnejšiu aktivitu občianskeho združenia (OZ) Vínna cesta Záhorie, ktoré je členom našej organizácie. Podujatie sa teší veľkej popularite nielen u Skaličanov, ale aj návštevníkov regiónu zo širokého okolia," uviedol Lidaj.

Združenie pripravilo pre záujemcov Vinohradnícku mapku. "Podľa nej si môžu návštevníci vytypovať trasu, ktorou sa pustia, respektíve vinárov, ktorých chcú v tomto ročníku navštíviť. Na výber bude 65 otvorených búd, v ktorých bude možné ochutnať víno príslušného 'búdara' a občerstviť sa z jeho ponuky. Tá musí spĺňať podmienky stanovené príslušnou vyhláškou, prehliadka interiéru búdy je možná len individuálne," informoval predseda OZ Vínna cesta Záhorie Ľudovít Bránecký.

Ako doplnil, na trase prechádzky medzi vinohradmi sa bude nachádzať osem občerstvení. "Návštevníci si v nich budú môcť zakúpiť aj skalický trdelník. Samozrejmosťou je kyvadlová doprava," doplnil predseda združenia.

K vstupenke získajú návštevníci podujatia okrem mapky aj kapsičku s pohárom. Výdajné miesta výbavy pre návštevníkov budú dve. "Aby sa návštevníci netrápili s ťažkými batohmi, bude aj v tomto roku fungovať služba na zvoz vína. Miesto jeho výdaja je v aktuálnom sídle nášho združenia. Vstup na podujatie je len pre osoby v režime OTP," doplnil Bránecký.

"Úroveň destinácie sa hodnotí aj podľa toho, či vie ponúknuť návštevníkom dobré jedlo a pitie. Ku kvalitnej gastronómii nepochybne patria aj špičkové vína. Každoročne sa zvyšujúca účasť na podujatí je dôkazom, že aj v našom regióne vieme takéto vína vyrobiť," uviedol predseda predstavenstva OOCR Záhorie Zdenko Čambal.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice