Kultúrne organizácie PSK sa uchádzajú o 2,65 milióna eur z eurofondov

19.10.2021 | Prešovský kraj | Autor: M.Černý

Celkovo 23 kultúrnych organizácií v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) chystá modernizáciu a rekonštrukciu svojich priestorov i zvýšenie bezpečnosti návštevníkov v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Na projektové zámery žiadajú organizácie financie z ministerstva kultúry vo výške 2,65 milióna eur. Krajskí poslanci schválili v pondelok päťpercentné spolufinancovanie vo výške viac ako 175.000 eur. TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Spomenuté kultúrne organizácie sa zapojili do výzvy Ministerstva kultúry SR v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) o poskytnutie nenávratného finančného príspevku. Výška projektov predstavuje minimálnu výšku 30.000 eur a maximálnu 200.000 eur.

"Budeme veľmi radi, ak budú aj úspešní. Pretože táto výzva im môže pomôcť najmä v tom, aby poskytovali kvalitné služby v krajších a lepšie vybavených priestoroch a aby čo najmenej ohrozovali našich návštevníkov v rámci pandémie. Celková hodnota projektov predstavuje viac ako 2,8 milióna eur," uviedla vedúca odboru kultúry Emília Antolíková.

Medzi najväčšie projekty patrí modernizácia reflektorov, osvetlenia i dezinfekcia vzduchu v divadelných sálach Divadla Jonáša Záborského v Prešove. Hodnota projektu predstavuje 245.000 eur. Divadlo žiada na projekt 200.000 eur, z toho PSK by mal prispieť sumou vo výške 45.000 eur.

Divadlo Alexandra Duchnoviča v Prešove chce zrekonštruovať sociálne zariadenia a priestory divadla, zároveň nakúpi materiálno-technické vybavenie zamerané na prevenciu v boji s pandémiou. Celková hodnota projektu je 211.000 eur, požadovaný príspevok z ministerstva kultúry je v maximálnej výške 200.000 eur. Kraj sa bude spolupodieľať sumou 11.000 eur.

"V rovnakej výške, teda 211.000 eur, je aj plánovaný projekt Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou, ktorá chystá modernizáciu interiérového vybavenia. PSK rovnako v rámci päťpercentného spolufinancovania prispeje sumou 11.000 eur z požadovaného nenávratného finančného príspevku 200.000 eur," priblížila Heilová.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach zakúpi novú 3D techniku s profesionálnym ozvučením, OLED 4K displeje vrátane edukačných dotykových panelov a vytvorí interaktívnu multimediálnu miestnosť. "Projekt obsahuje aj návrh a riešenie autorského digitálneho edukačného obsahu, ktorý je plne kompatibilný s dielom Andyho Warhola a má parametre súčasných zážitkových a vzdelávacích muzeálnych či umeleckých expozícií. Hodnota projektového zámeru je takmer 187.000 eur. Múzeum žiada o príspevok vo výške viac ako 177.000 eur a PSK sa bude spolupodieľať na projekte sumou viac ako 9300 eur," dodala Heilová.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice