OTS: Bioeconomy Cluster finančne podporí malé inovatívne projekty
Softvér na podávanie žiadostí odbúra množstvo zdĺhavých administratívnych úkonov.

18.10.2021 | Nitriansky kraj | Autor: OTS Ján Lašák

Ilustračné foto: Archív TASR:


Podpora slovenských podnikov a prvovýrobcov je cieľom grantovej výzvy Inovácie v biohospodárstve, ktorej vyhlasovateľom je združenie Bioeconomy Cluster (BEC). Je určená záujemcom, ktorí chcú zvyšovať konkurencieschopnosť   prostredníctvom inovácií vlastných produktov, služieb, prípadne zefektívnenia svojho obchodného modelu.

O zdroje sa môžu uchádzať fyzické a právnické osoby, neziskové organizácie, prípadne klastre pôsobiace na Slovensku v oblasti biohospodárstva. Ide napríklad o poľnohospodárstvo, potravinárstvo, lesné hospodárstvo, rybné hospodárstvo a akvakultúru, produkciu papiera a celulózy, drevospracujúci a nábytkársky priemysel, stavebníctvo, biotechnologické a časť chemických a energetických odvetví, využívajúcich obnoviteľné biologické zdroje.

"Ide o pilotný projekt podpory malých inovatívnych projektov v maximálnej výške 2000 eur. Našim zámerom je rozdeliť alokované zdroje na tento účel efektívne a rýchlo tak, aby žiadateľa nebrzdil proces získavania dokladov a schvaľovania. Tomuto zámeru má slúžiť aj softvér na podávanie žiadostí, ktorý je v online prostredí a odbúra množstvo zdĺhavých administratívnych úkonov," konštatovala riaditeľka BEC Katarína Blicklingová.

Uchádzači o dotáciu môžu financie využiť na prípravu, vývoj inovatívnych riešení, návrhov prototypov a demonštračných modelov. Okrem toho ich môžu investovať do výskumu, vývoja, realizácie experimentálnych prác i ochranu duševného vlastníctva.

Žiadosti o grant posudzuje komisia zložená z odborníkov z jednotlivých oblastí biohospodárstva. Finančné zdroje sú poskytované žiadateľovi ako refundácia oprávnených nákladov. Žiadosti sa podávajú elektronicky do 15. novembra tohto roka. Všetky ostatné podrobnosti nájdu záujemcovia na webovej stránke BEC.

Bioeconomy Cluster je združenie právnických osôb, ktoré vzniklo v decembri 2015 s cieľom podporovať spoluprácu v oblasti inovácií a vzájomnú výmenu informácií medzi členmi klastra, ktorými sú primárne zástupcovia podnikateľskej sféry v sektore pôdohospodárstva a potravinárstva, zástupcovia výskumu, vývoja a vzdelávania, zástupcovia regionálnych a miestnych samospráv a v neposlednom rade zástupcovia tretieho sektora.
 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

29. marca – 1.apríl Tradičná slovenská Veľká noc

Múzeum oravskej dediny v Zuberci

29. marca – 1. apríl Veľká noc na hrade Beckov

29. marca - Ekumenický pašiový sprievod

Mlynská ulica Košice