Náučný chodník v N. Tatrách pripomína históriu baníckej osady Magurka

12.10.2021 | Žilinský kraj | Autor: M.Mlynárová

FOTO: Banícka osada Magurka leží pod hlavným hrebeňom Nízkych Tatier v nadmorskej výške 1.088 metrov. Foto: František Dejčík - TASR, 4.6.199.


Históriu baníckej osady Magurka v Ľupčianskej doline v Nízkych Tatrách pripomína nový náučný chodník, ktorý otvorili začiatkom októbra. Tvorí ho 11 tabúľ umiestnených na 8,4 kilometra dlhom okruhu. Iniciátor projektu Miroslav Meluš priblížil, že to stálo nemálo úsilia, Magurka si však podľa jeho slov zaslúži zvýšiť povedomie o svojej histórii.

Banský náučný chodník vedie po modrej turistickej trase. Návštevníci sa pri prechádzke dočítajú informácie o baníctve, ťažbe zlata, spracovaní antimónu, hornín a aj o divokej prírode. Chodník je začlenený do projektu Slovenská banská cesta, ktorý združuje náučné chodníky s banskou tematikou. Praktickú časť dopĺňa mini-geopark s lokálnymi horninami. Iniciátor projektu zdôraznil, že krásy tohto miesta chcú verejnosti priblížiť aj prostredníctvom podujatí. "Zároveň to spájame s edukovaním o ochrane prírody," doplnil.

Magurka je najvyššie položená osada na Slovensku. Vznikala postupne, pravdepodobne uz od 13. storocia. Neveľká dedinka v Ľupčianskej doline je známa ťažbou zlata a antimónu.

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

19. apríla - Slávnostné uvedenie Zámockej Medoviny

Smolenický zámok

20. apríla - Otvorenie letnej turistickej sezóny na hornej Nitre

Bojnice

20. – 21. apríla - Bratislavské mestské dni

Bratislava