KALEIDOSKOP: V Plzni sa 5. októbra zrodilo pivo a v televízii mal premiéru Lietajúci cirkus

05.10.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

ILUSTRAČNÉ FOTO: Pracujúci závodu Sandrik n.p. Dolné Hámre ročne vyrobia niekoľko desaťtisíc hliníkových sudov na pivo. Ich produkciu využívajú pivovary Staropramen Praha, Prazdroj Plzeň a pivovary v Topoľčanoch a Rimavskej Sobote.  Zľava: Jozef Halaj a Jaroslav Zachar pri vylievaní sudov zlatolakom. Foto: Archív TASR/1965.



Ak môže pivo oslavovať narodeniny, potom mu treba zagratulovať dnes, pretože 5. októbra 1842 uvaril Josef Groll v Plzni prvé novodobé priezračné zlaté pivo tým, že skombinoval bavorský spôsob kvasenia s miestnymi ingredienciami.

Dnes je však nielen sviatok pivárov, ale aj Medzinárodný deň učiteľov. Vyhlásilo ho UNESCO v roku 1994, a tak slovenskí učitelia môžu oslavovať dvakrát, keďže ich sviatkom je aj 28. marec, výročia narodenia Jana Amosa Komenského.

V roku 1919 sa narodil spisovateľ a historik VOJTECH ZAMAROVSKÝ, autor populárnych kníh o Mezopotámii, starovekom Grécku a Egypte. V knižnici majú mnohí napríklad tituly Za siedmimi divmi sveta, Objavenie Tróje, či Grécky zázrak.

Jubiluje aj filozofka, spisovateľka a prekladateľka ETELA FARKAŠOVÁ, ktorá sa narodila pred 78 rokmi.

Dnes by mal 85 rokov český dramatik, politik a štátnik VÁCLAV HAVEL. Počas komunistického systému strávil takmer päť rokov vo väzení, bol prezidentom troch štátov – na sklonku roku 1989 ho poslanci zvolili za prvého nekomunistického prezidenta Československej socialistickej republiky. Do roku 1992 bol prezidentom Česko-Slovenskej Federatívnej Republiky a v rokoch 1993-2003 zastával post českého prezidenta. Zomrel 18. decembra 2011.

Prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky MICHAL KOVÁČ zomrel pred piatimi rokmi, 5. októbra 2016 vo veku 86 rokov. V roku 1713 sa narodil francúzsky osvietenský filozof a spisovateľ DENIS DIDEROT. Takisto jubiluje ďalšia francúzska osobnosť, chemik LOUIS JEAN LUMIERE, spolu s bratom Augustom spolutvorca kinematografu.

Pred 56. rokmi prišiel na svet legendárny kanadský hokejista MARIO LEMIEUX a britská herečka KATE ELIZABETH WINSLETOVÁ, ktorá sa zaskvela vo filme Titanic, má 46 rokov. Pred 59 rokmi vydala legendárna skupina Beatles svoj prvý singel s názvom Love Me Do.

Meniny oslavujú Viery, ktoré charakterizuje ráznosť a rozhodnosť.

A teraz o niečom úplne inom: V roku 1969 v britskej televízii BBC vybuchla bomba intelektuálneho i čierneho humoru, irónie, sarkazmu a uletených koláží menom Lietajúci cirkus Montyho Pythona (Monty Python’s Flying Circus).

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol