KALEIDOSKOP: Z roku 1582 zmizlo 10 dní, narodil sa Dežo Ursiny
Čo sa udialo 4.októbra.

04.10.2021 | Bratislavský kraj | Autor: TASR

Frigo bol majster nemej grotesky známy kamennou tvárou, ktorú si zachovával za každých okolností. Legendárnu postavu vytvoril americký herec BUSTER KEATON. Narodil sa 4. októbra 1895.
      Komediálnym talentom bol obdarený aj český herec LADISLAV PEŠEK. Zamladi exceloval v obľúbených komédiách Cesta do hlubin študákovy duše, Škola základ života, či Roztomilý člověk. Na javisku i vo filme vytvoril aj množstvo dramatických úloh. Od jeho narodenia dnes uplynie 115 rokov.
      Svoje 75. narodeniny dnes oslavuje aj oscarová americká herečka SUSAN SARANDONOVÁ. Pamätáme si ju z filmov Čarodejnice z Eastwicku, Thelma a Louisa, Cenu akadémie získala za film Mŕtvy muž prichádza.
      Viete čo sa udialo od 5. do 14. októbra roku 1582? Vôbec nič. Tieto dni jednoducho neexistovali. Na druhý deň po 4. októbri 1582 nasledoval 15. október, čím sa odstránila nezrovnalosť medzi dovtedy platným juliánskym kalendárom a realitou. Nový gregoriánsky kalendár dostal meno podľa iniciátora reformy pápeža Gregora XIII.
      Pred 64 rokmi odštartovala zo Sovietskeho zväzu prvá umelá družica Zeme Sputnik 1.
      Dramatické chvíle zažilo Rusko pred 28 rokmi, keď vojenské jednotky verné prezidentovi Jeľcinovi dobyli sídlo ruského parlamentu a donútili vzdať sa poslancov, ktorí sa vzbúrili proti vláde.
      Horúco bolo pred 30 rokmi aj v česko-slovenskom parlamente. Poslanci schválili lustračný zákon, ktorý mal z verejných funkcii vylúčiť príslušníkov komunistickej Štátnej bezpečnosti a ďalšie osoby spojené s komunistickým režimom. Na Slovensku sa však zákon prakticky neuplatňoval.
      Tragicky spomínajú na 4. október 2010 Maďari. Pri meste Ajka sa pretrhla hrádza odkaliska a jedovatý kal zaplavil niekoľko miest a obcí. Katastrofa si vyžiadala desať ľudských životov.
      DEŽO URSINY bol jednou z najvýraznejších postáv slovenskej rockovej hudby. V 60. rokoch začínal v skupinách The Beatmen, neskôr The Soulmen. Kultovými sa stali jeho albumy, ktoré vznikli v spolupráci s básnikom Ivanom Štrpkom. Dnes by mal Dežo Ursiny 74 rokov.
      Meniny oslavuje FRANTIŠEK. Nositeľom tohto mena bol svätý František z Assisi, zakladateľ rehole františkánov. Prezývku Francesco, teda "malý Francúz", dostal v detstve, pretože dobre vedel po francúzsky. Bol patrónom chudobných, aj ochrancom prírody a zvierat.
      Práve na jeho počesť sa 4. október stal pred 90 rokmi Svetovým dňom zvierat.

 

Klientská zóna

U nás sa dejú veci

U nás sa dejú veci

26. apríla – Otvorenie turistickej sezóny v skanzene Svidník

SNM-Múzeum ukrajinskej kultúry

26. – 27. apríla - Vínne trhy

Krušičova kúria, Radničné námestie Pezinok

27. apríla - Ružindolská degustácia vín

Ružindol